Diş beyazlatma; diş hekimi tarafından dişlerin renginin kendi tonundan 2-4 ton daha açılması işlemidir. Kişiler dişlerinin formu, şekli veya büyüklüğünden şikayetçi olabildiği gibi renginden de şikayetçi olabilirler ve bu yüzden daha beyaz görünmesini sağlamak adına diş beyazlatma işlemine başvurabilirler. Bu işlemin diş hekimi tarafından profesyonelce yapılması gerekir. Aksi takdirde olumsuz sonuçlara yol açabilir. Diş beyazlatmanın başlıca iki tipi vardır; Ofis tipi diş beyazlatma ve Ev tipi diş beyazlatma.
Ofis tipi diş beyazlatma, diş hekimi tarafından klinik ortamında uygulanır. Hastanın dişlerine uygulanan diş beyazlatma jeli ve bu jeli aktive etmeye yarayan diş beyazlatma ışık cihazı sayesinde beyazlatma işlemi gerçekleştirilir. Zaman ve efektif açısından en etkili beyazlatma yöntemidir. Yaklaşık 1 saat gibi kısa bir sürede yoğun konsantre bir beyazlatma ajanıyla oldukça etkili bir beyazlama işlemi sağlanır.
Ev tipi diş beyazlatma ise, diş hekimi tarafından kişinin dişlerinden alınan ölçüyle kişiye özel hazırlanan beyazlatma plakları ve bu plaklarla hastanın kendisi uygulayacağı diş beyazlatma jeliyle yapılır. Ofis tipi beyazlatmaya göre farkı; daha düşük konsantre bir beyazlatma ajanıyla daha uzun süre ile uygulanır. Yaklaşık 7-10 gün boyunca, günde 4-6 saat şeklinde uygulanarak beyazlama sağlanır. Bu iki tip beyazlatma tipinin kombine bir şekilde uygulanması ise çok daha etkili bir sonuç alınmasını sağlar. İlk olarak ofis tipi beyazlatma yapılıp ardından ev tipi beyazlatma ile desteklenmesi, çok daha etkili ve uzun süreli beyazlama sağlar.
Yapılan araştırmalarda diş beyazlatma işleminin yapısal veya mikroskobik olarak dişlere kalıcı herhangi bir hasar oluşturmadığı kanıtlanmıştır. Sadece beyazlatma işlemi sonrası ilk 24 saat içinde hassasiyet durumu oluşabilir. Bu geçici bir süreçtir. Bu süreçte sıcak-soğuk veya sert şeyler yiyip içmekten uzak durulması ve diş hekiminin önerdiği macun veya kremlerin kullanılması hassasiyeti oldukça azaltacaktır.
Her iki beyazlatma tipi için de, beyazlatma işleminden önce kişinin ağzındaki çürükler ve diş taşları temizlenmesi beyazlatma işleminin etkinliğini arttıracaktır. Ayrıca diş beyazlatma işlemimin ardından ilk 10 gün ‘beyaz diş diyeti’ denen bir rejim önerilir. Bu rejim, bu 10 günlük süreçte çay, kahve, sigara, kırmızı şarap, vişne suyu ve salçalı yemekler gibi renklendirici özellikteki yiyecek ve içeceklerin kullanılmasını yasaklayan bir rejimdir. Bunların kullanılması diş beyazlatma işlemimin sonucunu tamamen yok etmese de etkisinin azalmasına neden olur.
Beyazlatma sonrasında oluşan rengin kalıcılığı ortalama 6 ay -2 yıl arası sabit kalır. Bu sürenin uzayıp kısalması hastanın kullanımına, yiyip içtiklerine ve bakımına göre değişebilir. Beyazlatma işlemiyle ile ilgili bilgi almak ve size en uygun diş beyazlatma yöntemini öğrenmek için diş hekimine muayene olmanız gerekir.
Sağlıklı günler, sağlıklı gülüşler.