Dikkat Eksikliği ve Aşırı Hareketlilik Bozukluğu çocuğun gelişimine uygun olmayan, okul ve gündelik hayatını olumsuz etkileyen belirtiler bütünüdür.
DEHB’in 3 türü bulunmaktadır;
Dikkatsizliğin baskın olduğu türde:
Ders dinlerken dikkatini verememe,
Ödevlerini tamamlamakta güçlük çekme,
Kitabını,silgisini ve diğer eşyalarını sıklıkla kaybetme,
Ödevini ve verilen işleri unutma
Ayrıntıları gözden kaçırma, yaptığı işi yarım bırakma ve yanlış yapma
gibi belirtiler ile kendini gösterir.
Aşırı Hareketlilik ve Dürtüselliğin baskın olduğu türde:
Motor takılmış gibi her an hareket halindedir
Çoğu zaman fazlaca konuşur
Sırasını beklemekte güçlük çeker
Karşısındakinin sözünü keser, sorunuz bitmeden yanıtını söyler
Sessizce oturmakta, (sınıf içinde sırasında oturmak güçlük çeker) oyun oynamakta güçlük çeker
Çoğu zaman kıpırdanır, elleri ayakları sürekli hareket halindedir
Dikkatsizliğin ve Dürtüselliğin birlikte görüldüğü türde:
Dikkarsizliğin ve aşırı hareketlilik belirtilerinin birlikte görüldüğü durumdur.
DEHB tanısı kim tarafından nasıl konulur?
Dikkat Eksikliği ve Aşırı Hareketlilik Bozukluğu’nun tanısı Çocuk Psikiyatristleri tarafından konulmaktadır. Çocuk Psikiyatristleri tarafından tanı konulurken; aileden ve öğretmenden alınan ayrıntılı bilgiden ve psikologlar tarafından kullanılmakta olan ölçeklerden yararlanılmaktadır.
DEHB’de ilaç ne zaman kullanılmalıdır?
Çocuğunuzun dikkatsizliği ve hareketliliği onun gündelik hayatını ve okuldaki başarısını oldukça olumsuz etkiliyor ve öğrenmesini güçleştiriyor ise çocuğunuzun ilaç kullanması gerekli olabilir. Çocuğunuza DEHB tanısı konmuşsa ve siz çocuğunuzun ilaç kullanmasından kaçınıyorsanız bu konuyla ilgili endişelerinizi ve merak ettiğiniz herşeyi hekimize danışınız. Lüften hekiminizin verdiği bilgi doğrultusunda çocuğuza ilaçları veriniz ve her zaman hekiminiz ile iletişim halinde olunuz.
Okulda yaşanan problemler ile nasıl başedebilirim?
Çocuğunuza Dikkat Eksikliği ve Aşırı Hareket Bozukluğu tanısı konulmuş ise öncelikle bu konuyu sınıf öğretmeni ve rehberlik öğretmeni ile nasıl paylaşabileceğiniz ve işbirliği yapabileceğiniz konusunda çocuk psikiyatristinizden ve/veya psikologunuzdan destek alınız. Bu süreçte okul ile işbirliği içerisinde olmanız sizin ve çocuğunuzun bu süreci daha hızlı ve kolay atlatmanıza oldukça yardımcı olacaktır.
Ailelere Öneriler
Çocuğunuz ders çalışırken odasında bulunan dikkatini dağıtabilecek olan nesneleri-malzemeleri uzaklaştırınız. Örneğin; çalışma masasında yalnızca ödev malzemelerini bulundurunuz diğer tüm malzemeleri masadan kaldırınız.
Çocuğunuz ile konuşurken tane tane ve kısa cümleler ile konuşunuz. Çocuğunuzla uzun uzun ve sürekli konuşmaktan kaçınınız.
Çocuğunuza görev verirken tek ve kısa görevler veriniz. Aksi takdirde çocuğunuz ilk görevi bitirdikten sonra diğer görevi unutmuş olacaktır.