Depresyon Nedir ?
Depresyon, üzüntü, mutsuzluk, sevilen şeylere karşı ilgi kaybı ve düşük motivasyon olarak tanımlanabilecek bir rahatsızlıktır.
Hayattaki olumsuz olaylarla beraber üzüntü ve ümitsizlik duygularını yaşamak normaldir. Bu tür negatif olaylar sevilen kişilerin kaybı, hayatımızı etkileyen büyük değişiklikler, anksiyite ve hayal kırıklığı gibi durumlardır. Olumsuz duygular sıklıkla, onlarla mücadele ettikçe ve başa çıktıkça çözülür. Birini kaybetme durumunda yasın acısı aylarca devam edebilir ve özel günler gibi yıl dönümleri gibi yası hatırlatan önemli zamanlarda tekrar hatırlanabilir. Yaşamın tadını çıkarabilmek kişinin depresyonda olunmadığının göstergesidir.
Depresyon oldukça yaygın bir hastalıktır ve ortalama her 3 kişiden biri hayatlarının bir döneminde depresif bir olay yaşamaktadır. Birçok depresyon vakası hafif olur fakat %10- 20 gibi bir orandaysa daha da ciddi bir depresyon olayı yaşanır.
Depresyonun Belirtileri Nelerdir ?
Psikolojik Belirtiler:
Tükenmişlik hissi; kendini güçsüz, yorgun hiçbir şey yapmamaya istekli hissetmemek. Tükenmişlik hissetmek de denilebilir. Bu tükenmişlik günün pek çok saatinde hissedilir ancak bazı zamanlarda artabilir. Tükenmişlik ve umutsuzluk hali bazen günlerce bazen ise haftalarca sürebilir.
Sıradan işlere karşı ilgisizlik ve zevk almama
Enerjinin düşüklüğü, odaklanma zorluğu, verimsiz düşünme, sorunları çözme ve karar vermede güçlük depresyon belirtisidir.
Özellikle suçlu olma ya da suçlu hissedilen olumsuz düşünceleri tekrardan hatırlamak, kendini değersiz ve kötü bir insan hissetmek.
Ölmenin yaşamdan daha iyi olacağının düşünülmesi.
Fiziksel belirtiler :
1. Aşırı iştah ve kilonun kaybı.
2. Cinselliğe karşı ilginin kaybı.
3. Fiziksel olarak spor jimnastik vb. aktiviteler içinde bulunulmasa dahi kendini yorgun hissetmek.
4. Yorgun hissedilmesi ve uykusuz olunmasına rağmen yeteri kadar uyuyamamak. Özellikle sabah normal saatten 1-2 saat önce uyanmak veya uyku kalitesi açısından da gerekli kalitede olmayan uyku. Fakat yine de bazı kişilerin normal uyudukları zamana göre daha fazla uyuması durumu da gerçekleşebilir.
5. Günlük faaliyetlerde ve konuşmada yavaşlık
Bu özelliklerin bazılarının olması depresyonun belirtisi olarak değerlendirilebilir fakat bu semptomlardan en az bir kaç tanesinin birlikte olması uyarı olarak değerlendirilebilir ve bu durumda bir psikoloğa görülmesi tavsiye edilebilinir.