Demir, vücudumuz için temel bir mineraldir. Vücutta üretilmediği için besinler yoluyla yeterli miktarda alınması gerekir.
.
💥Demir yetersizliğine bağlı kansızlık besinlerle vücuda alınan demir mineralinin yetersiz alımına bağlı olarak kanda demirin (hemoglobinin) düşük olmasıdır.
.
💥Demir yönünden zengin besinlerin tüketilmemesi sonucu alınan demirin vücutta iyi kullanılmaması, kan kayıpları sonucu demirin azalması (kanama, parazitler vb.), diyetle alınan demirin vücudun ihtiyacını karşılamadığı her durumda demir eksikliği görülür.
.
✔Demir eksikliği anemisini önlemek için öncelikle demirden zengin besin kaynaklarının tüketilmesi gerekir.
.
⚡Bunlar kırmızı et, hindi, yumurta, kuru meyveler (kuru üzüm, kuru erik, kuru incir, hurma, kuru kayısı gibi), kuru baklagiller (kuru fasulye, mercimek, nohut, iç bakla, barbunya gibi), pekmez, tahin, yağlı tohumlar (fındık, ceviz, badem gibi), zenginleştirilmiş tahıllar, yeşil yapraklı sebzeler (roka, ıspanak, pazı, maydanoz, nane, brokoli, dereotu gibi)
.
✔Demir eksikliğinde demirin alınması kadar emilmesi de önemlidir. Bu besinler C vitamini ile tüketildiklerinde demirin emilimi artar.
.
⚠Çay ve kahve, içeriğindeki taninlerden ötürü demirin vücutta kullanımını engellemektedirler. Bu nedenle, bu içeceklerin yemeklerle birlikte veya yemeklerden hemen sonra tüketilmemesinde fayda vardır. Çay veya kahve, öğün aralarında veya yemeklerden 1,5–2 saat sonra tercih edilmelidir. Çay açık ve limon ile tüketilmelidir.
.
🌟Demir hapları; eğer demir seviyeleriniz çok düşükse, doktorunuz tarafından demir takviyesi kullanmanız için öneri alabilirsiniz. Bu ilaçları mutlaka kullanmalısınız. Bu ilaçları kullanırken de kabız olma olasılığı yüksektir. Bunu önlemek için, taze sebze ve meyve, lif ve su tüketimini diyette arttırmak önem taşır.