Bütün dünyayı kasıp kavuran Covid-19 salgını, son yılların en büyük pandemisi olarak karşımızda. Salgının etkileri, günlük yaşamımızın normale dönmesini hala engellemekte. Dünyanın en büyük farmasütik şirketlerince geliştirilen aşılar, salgının bir nebze rahatlamasında ve hastalarda görülen semptomların hafiflemesinde büyük rol oynadı. Yan etkileri, hastalığı engellemesindeki başarısı ve şirketlerin maddi çıkarları büyük tartışmalara ve görüş ayrılıklarına sebep oldu. Peki salgının seyrini değiştiren aşılar, diş tedavilerine engel midir bu konuyu açıklayacağız.
Covid-19 aşılarının diş tedavilerine engel olmadığı genel görüş iken farklı durumlarda diş tedavisinin ertelenmesi gerektiğini savunanlar da oldukça yaygın. Özellikle aşı olduktan sonraki 1-3 gün içerisinde görülen ateş, halsizlik, kırgınlık gibi şikayetlerin olması gerekenden ağır seyri halinde bazı tedavileri ertelemekte fayda var. Ayrıca aşıya bağlı yan etkilerin ciddiyeti de tedaviler için risk oluşturmaktadır.
Kanal tedavisi, implant cerrahisi ve tedavisi, diş çekimi, diş eti cerrahisi gibi invaziv işlemleri yaptırırken aşı durumunuzu da göz önünde bulundurmakta fayda var. Aşıya bağlı olarak bağışıklık sisteminin normalden fazla işlevde olması, hastanın tedavilere gösterdiği tahammül seviyesini aşağıya çekmektedir. Yapılan araştırmalara göre aşı uygulamalarının, diş tedavileri için büyük bir risk oluşturmadığı ortaya çıkmıştır.
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri