1. Çocuk aç olmasa da yemeye zorlamak: her çocuk kendi bağımsızlığını kanıtlamak ister. Acıktığını ve doyduğunu kendi anlayabilir. Çocuğu zorlamak, normal açlık ve tokluk dengesine zarar vermektedir. Bu durum ileride yanlış beslenme problemlerine yol açabilir.
2. İstemediği gıdaları zorla yedirmeye çalışmak: yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarında istemediği tadını beğenmediği gıdalar olabilir. Temel gıdaların bazı yiyecekleri tüketiyor olması da yeterlidir. Örneğin peynir sevmeyen çocuk süt ya da yoğurt ile gereksinimini karşılayabilir. Çocuğun gelişiminde herhangi bir problem olmayıp, gün içinde yeterli enerjiyi sahip olması yeterlidir.
3.Çocuğa yanlış örnek oluşturmak: ebeveynlerin tüketmediği gıdaları çocuğun tüketmesini istemek çocuğunda bu gıdaları reddetmesine neden olabilir. Örneğin sür içmeyen ebeveynin çocuğa süt içirmeye çalışması ya da cola tüketen ebeveynin çocuğa colayı kısıtlaması uygun olmayacaktır.
4. Çocuğa erişkin porsiyonu sunma: Çocukların tüketebileceği gıdalar sınırlıdır. Bu nedenle çocuğun tüketebileceği gıdaların üzerinde tabağını bitirmeye çalışmasını sağlamak yerine tüketebileceği miktarda yiyeceği önüne koymak, yediği miktara saygı duymak önemlidir.
5. Yemeği ödül veya ceza olarak kullanmak: genelde ebeveynlerin sıklıkla başvurduğu adımlar arasındadır. Yemeğini bitirmezsen telefonu alamazsın ya da tam tersi sırf yemeğini yesin diye telefon veya tableti kendisine vermek. Bu noktada çocuğun yemek yemeği reddedip ödüle ulaşmak için yemek yemeği kabul etmesine neden olacaktır.
6. Olumsuz davranışları pekiştirmek: Çocuklar, bazen de büyüklerin dikkatini çekmek için yemekteki olumsuz davranışları kullanabilirler. Çünkü, iştahsızlık her zaman anne babanın dikkatini çeker! Eğer, bu tuzağa düşerseniz, çocuğunuz dikkat çektiği için bile iştahsız olabilir. Özellikle sofrada, onun yemedikleri hakkında yorumlar yapmaktan, ısrarcı olmaktan kaçınmak doğru olacaktır.