İşte Bu Doktor İndir

Çocuğunuz öfkeyle bağırdığı veya “seni sevmiyorum” gibi cümleler söylediğinde, üzüntüyle ağladığı veya korkuyla sizi bırakmakta zorlandığı anlarda anlarda, zihnimizde “neden böyle oluyor, niye geçmiyor, ne zaman geçecek, diğer çocuklar gibi değil, gibi cümleler döndüğünde onun öfkesinden daha fazla öfkelenirken bulabiliyoruz kendimizi. Buyüzden birincisi; Duy,Dur ve zihnindeki bu düşüncelerle değil sakin bir nefes alarak eşlikçi olmayı deneyimlemek.
🌿2. Si neye ihtiyacı var ve benim neye ihtiyacım var sorusunu sor kendine. Söylenmeyi duymaya mı yoksa ihtiyacın giderilmesine mi ihtiyaç duyuyor sorusunu sorabilirsiniz.
🌿Peki kriz anları nasıl geliyorum diyor?Çocuklar bazen neden diğer zamanlarından daha farklı davranıyor? Bu durumun bir çok sebebi olabilir. Örneğin; uzun süreli hareketsiz kalmak, istekleri son zamanlarda görülmesinin azalması, çocuğa karşı eleştirel veya kontrolcü davranışların sergilenmesi, çocukla geçirilen zamanların azalması, çocuğun başka çocuklarla kıyaslanması, seçenek sunulmadan hayırların çoğalması, yeterli alanın olamaması, yeteri kadar anlaşılmadığını veya kendisini ifade edemediğini düşünmesi, ebeveynlerin son zamanlarda tahammül düzeylerinin düşmesi, yer değişiklikleri/kayıp, yeni başlangıçlar gibi durumlar kriz anlarının gelmesine ve eğer bu durumlar düzelmezse kriz anlarının artmasına neden olabilir. Nelere ihtiyaç duyduğunu öfkesinin arkasında yatan durumu anlamaya çalışmak önemli. Uykusuz mu, yorgun mu?
🌿Çocukların vurdukları, ağladıkları, bağırdıkları, tepkiselleştiği anlar en çok bir yetişkine veya bir ebeveyne ihtiyaç duydukları anlardan biridir. Bu anlarda eleştirmek/ etiketlemek/ bağırmak veya şiddete başvurmak onları daha çok öfkelendirdiği gibi davranışlı sergilemesine veya daha çok içe kapanmalarına neden olabilir.
🌿Kendisine ve size zarar vermeyecek şekilde öfkeye alan açmak; sarılmak, burdayım yanındayım diyebilmek, sözlerimizle temasta bulunmak, sakinleşmesi için yollar göstermek ve duygusunu aktarmak önemlidir çünkü çocuklar duygularını, sakinleşme yollarını, dürtülerini kontrol edebilmeyi ancak bir yetişkin aracılıpyla öğrenebilirler.