Çocuklarda kulak enfeksiyonları (otitis media)

Çocuklarda kulak enfeksiyonları (otitis media) çok yaygındır. Çoğu kulak enfeksiyonu, çocuklar üst solunum yolu enfeksiyonu geçirdikten sonra gelişir.

Solunum yolu enfeksiyonu orta kulakta östaki borusunu tıkayabilen mukus birikmesine neden olabilir. Östaki borusu orta kulağı burun ve boğazın arkasına bağlar ve bakterileri oradan orta kulağa taşır.

Östaki borusu mukusla tıkanırsa veya iltihaplanma nedeniyle şişerse, kulak içinde sıvı birikerek bakteri ve virüslerin çoğalması için uygun bir ortam oluşturur.

Enfeksiyon geliştiğinde çocuğunuzun kulak zarına baskı yaparak, şişmesine ve iltihaplanmasına neden olur. Vücudu enfeksiyonla savaşmaya çalışırken çocuğunuzda ateş çıkabilir.

Çocuklarda kulak enfeksiyonu gelişmesinin bir başka nedeni de östaki borusunun hala gelişmekte olmasıdır. Kısa ve yatay olan östaki borusu büyüdükçe uzunluğu artacak ve daha dikey hale gelecektir. Böylece sıvının birikme olasılığı dolayısıyla da enfeksiyon riski azalacaktır.

Çocukların boğazının arkasındaki yumuşak doku olan geniz eti (adenoidler) de östaki borusunun tıkanmasına neden olabilir. Bunun nedeni, geniz etinin çocuklarda yetişkinlerden daha büyük olma eğiliminde olmasıdır. Aslında, üç ila beş yaş arasında geniz eti en büyük olduğu dönemdedir. Çocuğunuz yedi ya da sekiz yaşına geldiğinde, geniz eti küçülmeye başlayacak ve yetişkinlik döneminde tamamen ortadan kalkmış olabilecektir.

Küçük çocuklarda yatar pozisyonda beslemek orta kulak enfeksiyonu riskini arttırabilmektedir.

Çocuğumda kulak enfeksiyonu olup olmadığını nasıl anlarım

Çoğu kulak enfeksiyonu semptomları çok hızlı gelişir ve birkaç gün içinde tedavi olmaksızın geçme olasılığı vardır. Erken farkedebilirsek çocuğumuzun daha hızlı rahatlamasını sağlayabiliriz. Çocuğunuzun kulak enfeksiyonu olabileceğine dair işaretler şunları içerir;

  • Kulağını çekiştiriyor ve acıdığını söylüyorsa
  • Geceleri huysuzluk, huzursuzluk yapıyorsa
  • Öksürük, burun akıntısı
  • Ateş
  • Hasta görünüm
  • Halsiz, bitkin görünüm
  • Hafif işitme kaybı, alçak seslere tepkisizlik
  • Denge problemleri

Bazen kulak zarı delinip iltihap dışarıya akabilir, kanlı ve yeşilimsi görünümde olabilir.

Kulak enfeksiyonu nasıl tedavi edilir

Çoğu kulak enfeksiyonu üç ila dört gün içinde kendi kendine geçer. Ancak şikayetler 3-4 güne ulaşırsa tedavi gerekliliği düşünülmelidir.

Altta yatan kalp hastalığı, bağışıklık sistemi ile ilgili zayıflık gibi bir problem varsa tedavi hemen başlanabilir. Enfeksiyonun şiddetine göre doktorunuz tedavinizi düzenleyecektir ve antibiyotik kullanmak gerekebilir. Eğer tedavi verilmediyse mutlaka takibi yapılmalı ve iyileşme gözlenmelidir.

Tekrarlayan veya düzelmeyen kulak enfeksiyonlarında neden olarak geniz eti düşünülüyorsa, ameliyat düşünülebilir.

Kulak enfeksiyonlarını önlemek için ne yapabilirim

  • Çocuğunuzun aşılarını ihmal etmeyin. Özellikle 5’li karma ve zatürre aşıları enfeksiyon gelişme olasılığını azaltacaktır.
  • Biberonu erken bırakın, yatarak beslenmeyi önlemek için.
  • Sigara dumanından çocuklarınızı koruyun.