Çocuklarda en sık ortaya çıkan korkuların başında gece korkuları gelmektedir. Uyku terörü adıyla da anılan gece korkuları bir çeşit uyku bozukluğudur. 2-6 yaş döneminde zihinsel ve duygusal gelişim sürecinin bir özelliği olarak bu korkuların ortaya çıkması normal olarak karşılanmaktadır. Ancak bu korkuların çocukların uyku düzenini bozması, anne-babaya bağımlılık düzeyinin artması gibi durumlarda, bu korkular artık normal gelişim süreci seyrinin dışına çıkmış olarak düşünülmektedir. 5 yaş öncesi çocuklar rüya ile gerçeği ayırt etmekte zorlanabilirler. Bu sebepten ötürü gece korkuları onlar için oldukça gerçekçi ve korkutucudur. Çocuklar, rüyasında gördüğü ya zihninde canlandırdığı olayları gerçek olarak algılarlar. Örneğin, rüyasında yatağının yanında bir kedi var ise, “Bak burada kedi yok.” demenizin ve göstermenizin 2-4 yaş arasındaki bir çocuk için anlamı yoktur. Çünkü kendisi biraz önce yatağının yanında bir kedi görmüştür ve o zaman orda bir kedi vardır.
Gece Korkusu Yaşayan Çocuklarda Neler Gözlemlenir?
Uykuya dalana kadar, anne ve babanın odasında kalmasını istemesi,
Uykudan korkarak uyanma, ağlama ve bağırma gibi tepkiler gösterme,
Kendi yatağında uyumayı reddetme,
Uyku saatinin yaklaşması ile birlikte hırçınlaşma,
Diğer belirtiler… (kalp çarpıntısı, terleme, gerginlik)
Çocuk Psikoloğu
Gece Korkusuna Karşı Yapılması Gerekenler:
Çocukların korku ve gerilim filmleri izlemesine izin verilmemelidir.
Gece lambasının veya kapının açık bırakılması, bir ihtiyacı olduğunda yanında olacağının söylenmesi çocuğun gece korkusunun giderilmesinde yardımcı olacaktır.
Çocuğun korkuları hakkında onunla konuşmak, korkuları yokmuş gibi, “korkulacak bir şey yok” gibi tutumlarla yaklaşmamak ve yaşadığı duygulara saygı duyulması gerekmektedir.
Çocuğun uykuya dalma zamanının yaklaşması ile birlikte çocuğu rahatlatacak, kaygısını azaltacak etkinlikler yapılabilir.
Eğer çocuğunuz gece uyanıp yanınıza gelir ve sizin yatağınızda kalmak isterse, onu kendi odasına götürmeli ve orada tekrar uykuya geçmesini sağlamalısınız. İlk önce onu rahatlatmalı, daha sonrasında kendi yatağında uykuya dalması için ona destek olmalısınız.
Ne Zaman Uzmana Başvurulmalıdır?
Yukarıda önerilen tutumları uyguladığınız halde gece korkuları aynı yoğunlukta ilerliyor ve sıklıkla devam ediyorsa,
Kâbuslar devam ediyor, çocuğunuzun sağlıklı bir yaşam sürmesine engel oluyor ve günlük yaşam aktivitelerini etkiliyorsa,
Çocuğunuz uyku halindeyken çığlık atma, konuşma, çırpınma, uyanamama ve sizlerin varlığıyla rahatlayamama vb. gibi tepkilerin olduğu “gece korkuları” yaşıyorsa, en yakın zamanda uzman desteğine başvurmalısınız.
I