Çocuğa terapi süreci ve psikolog nasıl anlatılır?
Öncelikle çocuğunuza bu konuda dürüst olmanızda fayda vardır. Farklı bir yere gittiğinizi söyleyerek ikna etmek, çocuk ile ileriki zamanlarda kurulacak olan terapötik ilişkinin zedelenmesine yol açabilir.
6 yaştan küçük çocuklara "oyun ablası" olarak tanıtılabilir. Ancak 6 yaşından büyük çocuklara "psikolog" kavramı anlatılabilir. Psikoloğun neler yaptığından kısaca bahsedilebilir. Bunu anlatırken doktor gibi ya da öğretmen gibi benzetmeleri kullanmamakta fayda vardır. Çünkü çocuğun bu kişilerle daha önceden kurmuş olduğu ilişki çocukta önyargı oluşmasına ya da farklı algılamasına sebep olabilir.
Kısaca;
"Bizleri dinleyen, bazı zorlandığımız konularda bize destek olan, seni daha iyi anlayabilmemiz için bize öneriler sunan, senin duygularını, zorlandığın konuları anlamaya çalışan, zaman zaman konuşarak ama bolca oyun oynayarak, resim yaparak, kitap okuyarak çeşitli etkinliklerle bunu yapan kişidir." şeklinde anlatılabilir.
"Ayrıca annen/baban olarak biz önceden onunla tanıştık, sohbet ettik. Senden bahsettik ve seni tanımayı sabırsızlıkla beklediğini söyledi. İsmi ...... Oraya seninle birlikte gideceğiz. Oradaki süre boyunca biz de seninle olacağız." şeklinde gittiğiniz uzmanı daha önceden tanıdığınızı belirtmek çocuğunuza güven verecektir.
Terapiye gitmeden önce bu bilgiler çocuk ile paylaşılmalı ve çocuğa ne zaman gidileceği hakkında bilgi verilmelidir. Aksi takdirde yolda gelirken ya da kapıda ani bir şekilde söylendiğinde çocuklar hiç bilmedikleri bir yere gelecekleri ve ne olacağını bilmedikleri için kaygılanabilirler. Öncesinde haber vermek çocuğun da kendisini sürece hazırlamasına yardımcı olacaktır ve merak ettiği şeyler varsa size sorularını sormak için fırsatı olacaktır.
Son olarak gideceğiniz yere ve kişiye ait fotoğraflara çocuğunuz ile birlikte bakarak onu teşvik edici konuşmalar ile terapiye cesaretlendirebilirsiniz. Gireceği ortam ve tanışacağı kişi ile ilgili öncesinde fikir sahibi olmak çocuğunuz için bilinmezliği bir nebze de olsa azaltacaktır.