Bir buçuk yılı aşkın müddettir devam eden pandemi süreci pek oldukça alışkanlığımızı değiştirdi. Bu yeni değişikliklere uyum sağlamak yalnızca yetişkinler için değil çocuklar için de zorlayıcı olabiliyor. Bilhassa okullarla ilgili yaşanmış olan süreç evlatları epey etkiliyor.
Pandemi kaideleri devam ederken oldukça yakın vakitte yine okula dönmek, meskende eğitim almaya alışan kimi çocuklarda uyum problemi yaratabilir. Bu durumun son aşama olağan bulunduğunu belirten Çocuk ve Ergen Psikiyatri Uzm. Dr. Muhammet Albayati, velilere şu tekliflerde bulunmuş oldu:
“Ilk olarak Kovid-19 güvenlik tedbirleri çocuklarda dert seviyelerini artırmadan alınmaya devam edilmeli. Okullarında bu kuralların iyi uygulandığından güvenli olmalı, okul idarelerinden Kovid-19 önlemlerinin ne seviyede ve nasıl uygulanmış olduğu danışarak öğrenmeli ve çocuğunuza uygun bir lisanla aktarmalısınız.
Tüm aile bireylerinin bulunmuş olduğu bir toplantıyla telaşları, heyecanları, dehşetleri hakkında paylaşım yapmalarına müsaade verin. Kendi hislerinin farkındalığını geliştirmeleri ve böylelikle akıllarından geçenleri paylaşmaları için onlara inançlı bir alan sağlayın.
Bu sayede hem düşünce paylaşımı yapmayı öğrenecek hem de dehşetlerini içinde biriktirmeyecektir. Uyku ve beslenme alışkanlıklarını sisteme koymaya çalışın; pandemi sürecinde hepimizde olduğu suretiyle çocuklarımızda da bu düzenler kayboldu.
Bilhassa de bilgisayar ve ekran karşısında fazla zaman geçiren evlatların alışkanlıkları büsbütün değişti. Okula dönüş sürecinde minimum yedi gün öncesinde okul rutin saatlerine nazaran uyku ve yiyecek saatlerini planlamaya çalışın.”
Uyum sürecinde en kıymetli şey hoşgörme
Yeni sisteme geçmenin, bir gecede değişerek uyum sağlamanın her çocuk için kolay olmadığını söyleyen Albayati, kelamlarına şöyleki devam etti:
“Bu süreç size kısa gelse bile evlatların dünyasında uzun ve güç bir süreç yaşanıyor. Bunun bilincinde olarak çocuğunuzun tüm rutinlere aniden dönemeyeceğini bilerek yaklaşmalısınız. Süreç süresince çocuğunuza karşı sabırlı, serinkanlı ve hoşgörülü davranmayı dikkatsizlik etmeyin.”
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri