İşte Bu Doktor İndir

ÇOCUĞUNUZ SINAV KAYGISI YAŞADIĞINDA…

Çocuklar hayata dair birçok konuda olduğu gibi zorlayıcı duygu ve yaşantılar ile nasıl başa çıkacakları konusunda da yetişkinlerin rehberliğine ihtiyaç duyar, onları model alırlar. Ebeveynler olarak kaygı uyandıran konular ile nasıl baş ettiğiniz çocuğunuzun da etkili baş etme yöntemleri geliştirmesinde önemli bir etkendir.

Çocuğunuzun kaygılandığı konu ile ilgili onun lafını bölmeden, yargılamadan ve onun adına konuşmadan açıkça konuşmasını teşvik etmeniz, kaygısını gereksiz bulmadan dinlemeniz ve onaylamanız, zor duygular hakkında konuşulabildiğini fark etmesini ve anlaşıldığını hissetmesini sağlar. Zorlukların konuşulabildiği ve aşılabildiğini, yalnız olmadığını görmesi ile beraber çocuğun çoğu zaman kaygının temelinde hissettiği çaresizlik duygusu hafifler. Anlaşıldığını hissetmek çocuğun zorlandığı konuda ebeveynleri ile iş birliğini artırırken çözümü de kolaylaştırır.

Çocuğunuza sınavların onun kişiliğini veya değerini ölçen bir faktör olmadığı, sevginizin ve takdirinizin sınavlardan aldığı notlardan bağımsız olduğunu söylemeniz ve davranışlarınızla da bunu gösteriyor olmanız önemlidir. Sınav sonucundan çok çabasının takdir edileceğini bilen çocuk için kaygının engelleyici, performansı düşüren etkisi hafiflerken sınav performansı artış gösterebilir. Sınavın ebeveynlerinin sevgisi ve takdiri ile ilişkisi olmadığına inanmak sınav kaygısının oluşmasını engelleyici bir etki yaratır.

Zor duygularla kalmak veya beklentilerinin karşılanmama ihtimali ebeveynler açısından da zorlayıcı ve baş etmesi kolay olmayan bir durum haline dönüşüp aile içi ilişkileri zedeleyen bir noktaya gelebilir. Bu noktada uzman desteğine başvurmak hem bireysel hem de aile içi ilişkiler anlamında koruyucu ve iyileştirici bir fayda sağlar.