Cinsel terapi; bireylerin cinsellik alanında duygusal ve davranışsal sorunlarının çözümünü, cinsel ve ruh sağlıklarının geliştirilmesi ve korunmasını amaçlayan tekniklerin genel adıdır. Cinsel işlev bozukluklarından dolayı bozulan ruhsal dengeyi sağlamak, yeniden cinsel eğitim vermek, çiftlerin veya bireylerin kendilerini tanımalarını sağlama,çiftler arasındaki ilişkileri iyileştirip olgunlaştırmak için kullanılan tüm teknik ve yöntemlere cinsel terapi diyebiliriz.
Cinsel kimlik çok küçük yaşlarda kazanılırken, cinsel bilgi çok geç ve doğru bilinen yanlışlarla öğrenilir. Daha çok küçük yaşlarda ayıplanan, yasaklanan, konuşulmayan, korkutulan bir toplumun bireyi cinsel haz yerine cinsel zorlanma şeklinde bir ilişkiye maruz bırakılır.
Toplumda cinsel ilişki fiziksel hastalıklardan çok ruhsal sorunlardan dolayı olumsuz etkilenir. Tam tersi cinsel sorunlar tek başına olduğunda ruhsal sorunların oluşmasına, kişiler arası ilişkinin bozulmasına sebep olabilir.
Cinsel sorunlar kadın ve erkekte farklı sebeplerden aynı sorunlara yol açar. Bunlar cinsel isteksizlik, cinsel uyarılma ve orgazm sorunlarıdır. Anatomik ve fiziksel sorunları dışarda tutarsak psikolojik sebepleri çok fazla etkiler.
Cinsel terapide kişinin cinsellik hakkında ilk tanışması ile başlayan hikayesi tüm ayrıntılarına kadar dikkatlice değerlendirilmelidir. Çünkü zincirin halkası nerden kırıldıysa tüm cinsel ilişkiyi etkileyeceği için sorunun büyümesine sebep olmuş olabilir.
Kadınlarda meydana gelen cinsel problemlerin temelinde genellikle anksiyete (kaygı) tespit edilir. Cinsel aktivite ile ilgili beklenti ya da performans anksiyetesi varlığında cinsel fonksiyonlar olumsuz yönde etkilenir. Cinsel terapi seansları ile kadınlarda cinsel uyarılmada azalmaya neden olan kaygının kontrolünün sağlanması hedeflenir.
Kadınlarda meydana gelen seksüel disfonksiyon nedenlerinden biri de vajinismustur. Vajinismus, cinsel aktivitenin gerçekleşmesine olanak vermeyecek şekilde vajen bölgesindeki kasların kasılmasını ifade eder. Bu durum mevcut iken denenecek bir cinsel birleşme oldukça ağrılı olarak gerçekleşir ve cinsel aktivitelere karşı bir korku hissinin ortaya çıkmasına neden olabilir.
Vajinismus vajinal kasların istemsiz kasılmaları sonucunda cinsel ilişkinin olamaması veya oldukça ağrılı olmasını tarif eden bir cinsel birleşme sorunudur.
Vajinismus nedenleri arasında orantısal olarak %90'nında psikolojik kaygılar yer alırken, %10'unda organik yani psikolojik olmayan nedenler bulunmaktadır.
Kadınlarda cinsel ilişki sorunları hiç cinsel ilişkiye girememe veya ağrılı, ıstıraplı bir şekilde olması durumunda başvurulacak ilk adres güvenebilecek bir jinekolog olmalıdır.Vajinismus hastalığı, kadınlarda vajinanın 1/3 alt kısmında yer alan pelvik taban kaslarının istemsiz kasılması sonucu cinsel ilişkiye girememe sorunu olarak tanımlanmaktadır.
Bu sorunu yaşayan kadınlar cinsel istek duysa da vajina kaslarında gelişen istem dışı, refleks kasılmalar nedeniyle ya birleşme anını gerçekleştiremez ya da oldukça zor ve acılı yaşarlar. Pelvik inflamatuar hastalık, çikolata kisti veya genital bölgedeki yapısal bozukluklar gibi fiziksel nedenlerden kaynaklanabilir. Ancak vajinusmusun altta yatan nedenleri çoğunlukla psikolojiktir. Özellikle cinsellikle ilgili olumsuz yaklaşımı veya cinsel travma öyküsü olan genç kadınlarda daha sık görülür. En temel belirtisi cinsel birleşme anında duyulan acı ve gerginlik hissidir. Fiziksel nedenler genellikle ilaçla tedavi edilir. Yapısal bozukluklarda nadiren de olsa cerrahi işlem uygulanır. Psikolojik kökenliyse hastaya bilişsel, davranışsal, cinsel ve-veya hipnoz terapi yöntemleri uygulanabilir.