Cinsellik, Seks ve Cinsel Sağlık
Cinsellik, doğum ile başlayan ve ölüme kadar devam eden biyolojik bir süreçtir. Cinsellik aynı zamanda tüm canlılarda olduğu gibi insanlarda da üremenin temelidir.
Fakat cinselliği sadece üreme amaçlı değil aynı zamanda haz amaçlı sevişme olarak da değerlendirmeliyiz çünkü cinsel birliktelik olarak adlandırdığımız sevişme anı çiftleri sadece haz olarak değil duygusal olarak da iyi gelmektedir. Sağlıklı ve mutlu bir cinsel hayatın bir çok ilişkinin ve evliliğin temel direklerinden biri olduğu uzmanlar tarafından kabul gören bir gerçektir.
Bireylerin sağlıklı cinsel hayatları olması çok önemlidir çünküsağlıklı bir birey sağlıklı bir toplum anlamına gelir. Cinsellik gibi bireylerin hayattan aldığı zevki ve neşeyi doğrudan etkileyen önemli bir konunun mutlu toplumlarda rahat konuşulabilir ve tabu olmayan bir konu olduğunu belirtmek isterim.
Peki cinselliğin sağlıklı olması ne demektir?
Cinsel sağlık , herhangi fizyolojik ve fonksiyonel bozukluk olmadan, bireyin kendisini cinsellikte zihinsel duygusal ve sosyal anlamda iyi hissetme halidir. Biz buna cinsel iyilik hali deriz .
Daha açık bir ifade kullanacak olursam herhangi bir zorlama veya şiddet olmadan bireyin kendisini cinsel anlamda güvende utanmadan ya da kötü hissetmeden cinsellikten keyif almasıdır. Bu eylem partnerli ya da partnersiz olabilir.
Fakat cinsellik ve seks farklı olgulardır, sık sık karıştırılırlar ancak farklıdırlar. Cinsellik doğum ile başlar ve cinsiyeti belirleyen biyolojik kimliktir. Yürümek, konuşmak, giyinmekdahi cinselliğin parçalarıdır.
Seks ise cinselliğin başkaları ile paylaşılma halidir yani çiftlerin cinsel birleşme eylemine denir.
Örneğin eşcinsel bir kadın birey her ne kadar bir kadıncinsiyetine sahip olsa da cinsel yöneliminde bir erkek gibi kadınları tercih edebilir. Bu da cinselliğin göründüğünden daha derin bir konu olduğunu göstermektedir. Cinsellik bireyin cinsel eğilimlerinin bütünüdür ve kişilerin karakterlerinin temel taşını oluşturur.
Seks ise cinselliğin bir parçası olarak aslında bireylerin hayatları boyunca en çok keyif alacakları eylemlerden biridir ancak maalesef bu keyif hali bazı durumlardan çiftlerdemecburiyete dönüşmektedir. Özellikle kadınların değersizleştirildiği, kadın bekaretinin önemsendiği, cinsel bilginin yetersiz olduğu, cinsellik ile ilgili yanlış inançlar vecinselliğin erkek için olduğuna inanan toplumlarda seks keyif amaçlı bir eylem olmaktan çıkarak mecburi bir görev halini alır.
Maalesef bazı toplumlarda cinsellik ayıp ve günah olarak ele alındığı için bireylerin bu tabuya dönüşen son derece önemli konu hakkında yeterince bilgi edinemediklerini ve bundan dolayı cinsel hayatlarında sorun yaşadıklarını gözlemlemekteyiz.
Cinselliğin ayıp görülerek konuşulmadığı toplumlarda da maalesef cinsel sorunların çözümü de oldukça güçtür. Halbuki cinsellik yemek yemek veya su içmek gibi son derece doğal bir eylemdir ve öyle algılanmalıdır. Bireylerin ve çiftlerin hayatlarını ve mutluluklarını bu kadar doğrudan etkileyen bir konunun konuşulamaması var olan sorunların büyümesine sebep olacağı için sağlıklı bir cinsel hayat için her şeyden önce cinselliğe olan bakış açımızı değiştirmemiz gerekiyor. Cinselliğin hayatımızdaki önemini daha iyi kavramamız gerekiyor.
Örneğin bir varsayımda bulunalım; diyelim ki uzun süren bir ilişkiniz var ve partnerinizin tükürüğünün tadının midenizi bulandırdığını ancak evlendiğinizde fark ediyorsunuz, sizce bunu fark etmek için evlilik biraz geç değil mi?
Oysaki evlilik öncesi cinsel beklentileri konuşsaydınız veya karşılıklı olarak beklentileri ve rahatsızlıkları ifade etseydiniz buna benzer sorunları baştan çözecek ya da engelleyecektiniz.
İşte tam da bu yüzden ilişkilerde beklentilerin konuşulması , cinsellikteki önceliklerinizin paylaşılması şarttır. Bu durumçiftlerin evliliklerini ve birlikteliklerini sağlıklı bir temele oturtmalarına olanak sağlar. Yapılan araştırmalar uzun ve mutlu birlikteliklerin temelini sağlıklı ve mutlu bir cinsel hayat oluşturduğunu göstermektedir.
Cinselliğin konuşulması yasakken, çocuğunuzun cinsel kimlik oluşumunda nasıl doğru yönlendirmeler yapabilirisiniz?
Cinselliğin tabu olduğu, günah, suç, yasaklı ya da ayıp olarak algılandığı toplumlarda bireyler kendi bedenlerini tanıyamaz ve bedenlerinde keyif aldıkları alanları keşif edemezler. Buna bağlı olarak da keyifli ve romantik bir eylem olması gerekencinsel birliktelik zorunluluk hali ile keyifsiz ve tatsız bir hal alır.
Cinselliğin zorlayıcı ve görev halini alması da zamanla bireylerde cinsel işlev bozukluklarını doğurur.
Cinsellikten korkuyor ya da tiksiniyor ya da erken boşalıyor olabilirsiniz. Orgazmın ne olduğunu bilmiyor ya da deneyimleyemiyor olabilirseniz. Partnerinize ortak cinsel hayatınıza ilişkin hissettiklerinizi ya da düşündüklerinizi aktarmaktan çekiniyor olabilirsiniz.
Bu tip sorunlarınızın olduğunu fark etmeniz ve kabullenmeniz sizi zaten çözüme oldukça yaklaştıracaktır. Uzman bir cinsel terapistten alacağınız terapi ile de sorunun temeline inerek tedavi olabilirsiniz. Başlarken tedirgin olabilirsiniz ama korkmayın çünkü çözümlenemeyen hiç bir işlev bozukluğu yoktur.