TME (temporomandibuler eklem) olarak arama motorlarında araştırabileceğiniz çene ekleminin sorunları can sıkıcı ve uzun sürebilen yakınmalara sebep olabiliyor. Tıbbi olarak KBB uzmanları, diş hekimlerinin çenede uzmanlaşmış doktorları, plastik cerrahların da içinde olduğu hekim grubu tarafından tetkik ve tedavileri yapılıyor, arada biz ortopedistlere de başvurulduğu oluyor. Bütünleyici tıp bakış açısıyla, eğer belirgin fiziksel bir bozukluk saptanmamışsa, çene eklemindeki fonksiyonel bozukluğun tedavisi mümkün olabiliyor.
Çene ekleminin hareketini sağlayan çiğneme kaslarının üzerinde oluşan tetik noktaları, özellikle dişlerin sağlığı, mide ve kalın barsak sorunları, sakroiliak eklem sorunları gibi uzak bozucu alanların çenede ağrı ve ağız açılma kısıtlılığına sebep olabildiği bilgisi bu zor ve kronik sorunun çözümünde yardımcı olabiliyor. Kişinin psikolojisi, beslenme şekli, hareket etme ve egzersiz alışkanlıkları, mevcut hastalıkları, hava koşulları, genetik yatkınlıkları ve iç organlarının durumu tedavide göz önüne aldığımız unsurlar. Bu sorunları, kişinin durumuna özel tedavi metotlarını belirleyerek ve uygun kombinasyonlarla uygulayarak çözmeye çalışıyoruz. Her zamanki gibi hastayı merkeze alan, rahatsızlığın neden var olduğu ve hastaya ne hayrı dokunacağı bakış açısı ile değerlendirme yapıyoruz.
Rahatsızlığını hekime getiren hasta aslında yolunu bulmaya çalışan danışan konumundadır. Asıl arzusu, bu yakınmanın tez zamanda giderilmesi olduğu kadar, her zaman bilincinde olmasa da, bunun sonucunda kendi varlığının daha iyi bir versiyonuna ulaşma, yolunda ilerleme, farkındalığını arttırmaya ulaşmaktır. Hastalığın da aslında alegorik olarak başka bir amacı yoktur: kişinin gitmeyi seçtiği yaşam yolu kendisine uymuyordur, zihin ile farkına varılmasa da içten gelen bir ses ile doğru yola davet ediliyordur, ki bu çoğu zaman bir rahatsızlıktır, yolunuzdan ne kadar uzak düşmüşseniz o kadar ciddi bir hastalık olarak.
Bu regülasyon bozukluklarının her birini ayrı ayrı tanılarla incelemenin yanında birbirleriyle bağlantılarının kurulup asıl sorunun nerede olduğunun hiyerarşik algoritmasının yapılması gerekir. Böylece çenesi ağrıyan ve bir türlü çaresini bulamayan hasta neden uykusunun bozuk olduğunu, neden gazı olduğunu, neden reflüsünün olduğunu, karaciğer yağlanması, insülin direncini vesaire birbiriyle ilişkilendirebilir ve aslında çok hasta birisi olduğunu düşünmekten vaz geçip iyileşmeye doğru bir umudu gelişir.
Bunu kavramanın çok önemli bir yanı var, hastalık bir bela değil şimdilik başa gelmiş olan bir uyarıcı, insanın en yakınlarının bile yapmadığı uyarıları yapan bir dosttur, korkmaya gerek yoktur. Kişi, yaşamda var olurken nerede yanlış yapıyorsa düzeltmek için bir fırsattır. Kişiden beklenen tüm dikkatini vererek bu bakış açısıyla yaşamak, rahatsızlığına iyi gelenleri sürdürüp kötüleştirenleri bırakmaktır; bu, yediği içtiği de olabilir, dünyayı ve kendisini algılayışı da olabilir, davranış şekilleri, giydiği renk, yaptığı iş, oturduğu eve kadar çoğaltılabilir.
Madem ki bu dünyaya “kendimizi gerçekleştirmeye” geldik, sağlığımızın iyiliği veya kötülüğünden daha çok güvenebileceğimiz bir sağlama yapma aletimiz yoktur. Hepimize kendimizi gerçekleştirdiğimiz yüzümüzü güldüren sevgi ve huzur dolu bir yaşam dilerim.