İşte Bu Doktor İndir
Çağın hastalığı ‘fibromiyalji’ modern insanı esir aldı! ‘Her tarafım ağrıyor’, ‘sabahları uyanamıyorum’, ‘sürekli yorgunum’ diyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Yaşam kalitesini ciddi derecede bozan fibromiyalji; tükenmişlik sendromu, kronik ağrı sendromu ve kronik yorgunluk sendromu olarak tanımlanabilir. En belirgin özelliği yaygın kas ağrılarıdır. Yaygın vücut ağrılarının yanı sıra halsizlik, yorgunluk, isteksizlik, uyku bozukluğu ve dolayısıyla sabah yorgun uyanma ve tutukluk şikâyetleri mevcuttur. Görülme sıklığı kadınlarda yüzde 3-4, erkeklerde yüzde 0.5 olarak bildirilmiştir. En sık 30-50 yaş grubunda rastlanmaktadır. Tedavisi Kişiye Özel Düzenlenmeli. Fibromiyalji sendromunun tedavisi Tek bir standart tedavi yolu yoktur. Tedavi; ağrıyı ve yorgunluğu azaltmak, depresif semptomları gidermek ve diğer semptomları en aza indirmek amacıyla düzenlenir. Burada azalmış fiziksel aktivite ve artmış ağrı kısır döngüsünü kırmak amaçlanır. Bu grup hastalar kaynağı tespit edilemeyen ağrı şikâyeti ile çok sık doktor değiştirirler ve farklı branş doktorlarına başvururlar.  Mayalı ve Katkılı Gıda tetikliyor. Aşağıdaki yiyeceklerin fibromyaljide ağrıyı tetikleyebileceği tespit edilmiştir:  -Aspartan (doğal tatlandırıcı)  içeren yiyecekler -Hazır dondurulmuş gıdalarda bulunan MSG ( mono sodyum glutamat) ve jambon, salam gibi gıdalarda çok fazla bulunan nitratlar gibi gıda koruyucular dahil yiyecek katkıları -Şeker, früktoz ve basit karbonhidratlar -Kafein; çay, kahve, kola ve çikolata -Maya içeren gıdalar: Bira, şarap ve salata sosları gibi fermente edilmiş yiyecek ve içecekler, mayalı hamurdan yapılan poğaça, pizza ve ekmekler ayrıca kuru meyveler, hazır meyve suları vb. -Patlıcan, acı biber gibi bazı bitkiler.  Fibromiyaljiye Karşı Bu Gıdaları Tercih Edin!  Haftada üç gün balık, Keten tohumu, Ceviz, Omega 3 yağ asit takviyesi ve Zeytinyağı tercih etmeliyiz.  B,C ve D grubu vitaminler takviye olarak alınabilir. Karbonhidrat tercih edilecek ise bol tahıllı olanları, kepekli, çavdarlı ekmekleri, bulgur ve kepekli makarnaları tercih etmeliyiz. Sağlıcakla kalın