Daha önce duymadığınız bir terimin aslında hayatınızın ne kadar da içinde olduğunu görünce çok şaşıracaksınız. Evde telefonunuzu unuttuğunuzda, şarjınız bittiğinde ya da internet ulaşımına sahip olamadığınız bir alanda kalmak zorunda olduğunuzda endişeli, huzursuz yada öfkeli hissettiğiniz oluyor mu? Eğer böyle hissettiğiniz zamanlar olduysa dikkatle tanımanız gereken terim: Nomofobi. Bu terim, aslında, telefonsuz kalma korkusunu anlatabilmek için çok yeni kullanılan bir terim. Ve sadece telefonsuz kalma korkusunu değil, bir şekilde telefonla bağlantıda olmamayı da içeriyor.
Terim, İngilizce “no mobile fobia” kelimesinin baş harflerinin kısaltması ile oluşturulmuştur. “Telefonsuz kalma korkusu” anlamına gelen bu terim, ilk kez 2008 yılında yapılan bir çalışmada kullanılmıştır. 2.100’den fazla yetişkinle yapılan deneyde, %53 oranında nomofobi yaşandığı tespit edilmiştir. Bu oran bize, telefonsuz kalma korkusunun ne kadar güçlü olabileceğini göstermiştir. Öyle ki, çalışmada yetişkinlerin uyurken bile ulaşılamaz olma endişesi yaşadığını ortaya çıkarmıştır. Bunun nedeni olarak ise %55’i aile ve arkadaşlar ile temasın devam etmesi gerektiğini düşündükleri, %10’u iş için ulaşılabilir olması gerektiğini, %9’u ise sadece ulaşılamama durumunun endişeli hissettirdiğini açıklamıştır. Aslında fobi, bir nesne veya durumdan dolayı orantısız korku hissetmek ve bu korkudan kaçınmaktır. Nomofobi ise telefonsuz kalmak ya da telefonuna ulaşılamama fikrinden dolayı yaşanan korku hissidir. Peki kendimizde nomofobi olup olmadığını nasıl anlayabiliriz? İşte bazı belirtiler:
1- Telefonu hiç kapatmamak.
2- Mail, mesaj, bildirim ya da çağrılar için sık sık telefonu kontrol etmek, kontrol etmeden duramamak.
3-Telefonun şarjı yeterli olsa bile şarj etmek.
4- Banyo dahil telefonu her yere götürmek.
5-Telefonun yanınızda olup olmadığını sık sık kontrol etmek.
6-Telefonu bulamadığınızda panik ve ya endişe yaşamak.
7-İnternete bağlanamama ile ilgili korku ve ya endişe yaşamak.
8-Telefon olmadan çaresiz hissetmek.
9-Telefonla geçirilen süreden dolayı etkinlikleri tamamlayamamak.
Nomofobinin neden oluştuğunu bilmek isterseniz eğer, aslında pek çok nedeni olabilir. Bu nedenler arasında en önemlisi telefonun artık hayatımızın pek çok alanında kullanması gösterilebilir. Bireyler telefonu sadece iletişim için değil; para işleri, çeşitli bilgileri saklama, alışveriş ve hatta su hatırlatıcısı olarak bile kullanabilmektedir. Bu kadar hayatımızın içinde olmasından dolayı aslında telefonsuz kalma korkusunun pek de yersiz olmadığını itiraf etmek gerekebilir. Ancak telefon kullanımı sosyal hayatımızı olumsuz yönde etkiliyor, sorumluluklarımızı yerine getirmemizi engelliyor, vaktimizi nasıl kullandığımızı anlamayacak kadar bizi oyalıyorsa burada bir sorun var demektir. Bu sorun için birey ne yaparsa yapsın çözüm bulamıyorsa, diğer fobilerde olduğu gibi nomofobi için de bir uzmandan destek alınması gereki