C vitamini esansiyel bir vitamindir. Yani vücudumuz C vitamini üretemez ve biz C vitaminini dışarıdan almak zorunda kalırız. C vitamininin vücutta birçok rolü ve pek çok sağlık faydası vardır.
C vitamini suda çözünür ve portakal, çilek, kivi, ıspanak, maydanoz gibi birçok meyve ve sebzede bulunur. C vitamini için önerilen günlük alım miktarı erişkin kadınlar için 75 mg iken erişkin erkekler için 90 mg'dır. Bu miktarlar hamile kadınlarda 85 mg ve emziren kadınlarda 120 mg olarak kaydedilmiştir. Ayrıca sigara içen bireyler, vücudu ekstra bir strese soktuğu için normale ek olarak 35 mg daha fazla C vitamini almaları önemlidir.
Genellikle besinler ile yeterli C vitaminini alabiliriz, ancak birçok insan ihtiyaçlarını karşılamak için takviyelere yönelmektedir. C vitamini vücudun bağışıklığını güçlendiren doğal bir antioksidandır. Antioksidanlar bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanında hücreleri serbest radikal adı verilen zararlı moleküllerden koruyarak birçok hastalığa karşı önleyici rol oynar. Serbest radikaller biriktiğinde birçok kronik hastalıkla ilişkili olan oksidatif stresi artırır. Araştırmalar C vitaminini daha fazla tüketmenin antioksidan seviyesini %30'a kadar artırabileceğini göstermekte ve bu da vücudun doğal savunmasının inflamasyona karşı üstünlük sağlamasında önemlidir.
C vitamini, antioksidan seviyelerini artırma, kan basıncını düşürme, gut ataklarına karşı koruma, demir emilimini artırma, bağışıklığı artırma ve kalp hastalığı ile bunama riskini azaltma gibi birçok etkileyici sağlık yararıyla ilişkilendirilmiştir. Genel olarak, C vitaminini diyetinizden yeterince almakta zorlanıyorsanız, besin takviyeleri C vitamini alımınızı artırmanın harika ve basit bir yoludur.
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri