Burun estetik ameliyatları, uzun yıllardan beri sıkça uyguladığım bir cerrahi girişimdir. Burun estetik ameliyat tecrübem Avrupa’nın değişik ülkelerinde ve Türkiye’de İstanbul ve Ankara başta olmak birçok klinikte bulunarak aldığım eğitimlerle pekişti.Rinoplastide planlama kişiye özel yapılmalı. Kişinin yüz yapısı ve açılarıyla uyumlu rahat nefes alabilen, doğal ve şık burun oluşturmak hedeflenmeli. Başarılı sonuçlar için güncel cerrahi yöntemlerin ve son teknolojilerin uygulanması esastır. Yaptığım ameliyat sayısı 3000’i çoktan geçmiş bir hekim olarak şunu söylemeliyim ki tecrübenin en fazla ön plana çıktığı ameliyatlardır rinoplastiler.
Rinoplasti ameliyatlarında amaç hastanın istekleri ve hekimin önerileri doğrultusunda kişinin yüzünün bütünü ile uyumlu, rahat nefes alabilen doğal şıklık sağlamaktır. Erkek hastalarda hatlar daha keskin ve belirgin bayan hastalarda ise geçişler daha yumuşak planlanmalıdır. Hastalarda burun ucu hafif kalkık, burun sırtında hafif bir kavis ile şıklık yüz yapısına göre artırılabilir. Burnun üst dudak ile yaptığı açı erkeklerde ortalama 90 bayanlarda ise ortalama 105 derece olmalıdır. Hasta mutluluğu estetik burun ameliyatlarında başarının en önemli ölçütüdür. Ameliyat öncesi hastanın beklentileri ciddiyetle dinlenmeli. Ardından photoshop, diğer üç boyutlu simülasyon çalışmaları, resim ve video çalışmaları ile hastanın beklentileri ve hekimin önerileri doğrultusunda ideal şekil tasarlanmalıdır.
Cerrahi Yaklaşımlar ve Teknikler
Rinoplasti ameliyatlarında başlıca iki teknik kullanılır. Bunlardan birisi kapalı teknik diğeri açık teknik rinoplastidir. Kapalı teknik rinoplastide burun dış kısmında ve burun cildinde hiçbir kesi yapılmaz. İşlemler sadece burun içerisinden yapılan kesiler yolu ile biraz daha kısıtlı görüş altında gerçekleştirilmektedir. Açık teknik rinoplasti ameliyatların, burun ucu ile dudak bölgesi arasına, burun alt kısmından 4mm’lik bir kesi yapılarak daha geniş görüş altında yapılır. İyi bir cerrahi uygulama ile bu bölgede herhangi bir iz kalmaması sağlanabilir. Cerrah her iki yöntemi de çok iyi bilmeli, hastanın burnundaki anatomik problemlere göre uygun tekniği uygulamalıdır. Burun estetiği ameliyatı ile birlikte nefes almanızı engelleyen burun kıkırdağının eğrilikleri (deviasyon), burun etlerinin büyümesi (konka hipertrofisi), nazal polip veya sinüzit var ise aynı ameliyatta bunlar da yapılmalıdır. Burun eti büyümesinde lazer adıyla bilinen radyofrekans teknolojisini sıklıkla kullanıyorum.
Hem açık hem de kapalı estetik burun ameliyatlarında kullandığımız teknikler şunlardır; -Ultrasonik, piezo ya da diamond rinoplasti
Ultrasonik, piezo ya da diamond rinoplasti
Koruyucu rinoplasti – Preservation Rhinoplasty
Push down rinoplasti
Let down rinoplasti
Redüksiyon rinoplasti
Tiprinoplasti
Ultrasonik, Piezo ya da Diamond Rinoplasti
Hemen hemen her rinoplasti ameliyatımda bu teknolojiyi kullanmaktayım. Piezo (ultrasonik) cerrahinin temelinde yatan mekanizma, kemiklerin kırılmadan üç boyutlu ses dalgaları ile törpülenmesi kesilmesi ya da şekillendirilmesidir.
Bu işlemle yumuşak dokular, damar ve sinir yapılarına zarar verilmediği için iyileşme oldukça hızlı olmaktadır. Bu işlemin diğer avantajı ise ameliyat sonrası şişlik ve morluklar diğer yöntemlere göre oldukça az olmakta ve kısa sürede düzelmektedir. Bu teknoloji ile daha zarif ve şık burunlar çok daha kolay oluşturulabilir.
Cerrahideki tecrübelerimiz doğrultusunda teknolojik gelişmelerin gerisinde kalmadan en iyisini yapmak ve hasta memnuniyetini en üst düzeye taşımayı hedeflemekteyim. Bu tür yeni gelişmeleri yakından izleyerek hastalarımıza daha da faydalı olmak azmindeyim.
Burun Estetiği Ameliyatı Öncesi Sıkça Sorulan Sorular
Burun Ameliyatlarında Kulaktan veya Kaburgadan Kıkırdak Ne Zaman Kullanılır? Estetik burun ameliyatlarında ilk tercih her zaman hastanın burun içerisindeki kendi kemik ve kıkırdak dokularını kullanmak olmalı. Ancak daha önce bir kaç kez başarısız burun ameliyatı geçirmiş veya ciddi burun travması geçirmiş hastalarda yeterli destek kıkırdağı bulunmuyorsa kulak veya kaburgadan kıkırdak alınabilir. Bu işlem uygun teknikle yapıldığında kulak kepçesinde ve kaburga kısmında herhangi bir şekil bozukluğuna veya fonksiyon kaybına neden olmaz.
Burun ameliyatı öncesinde yapılması gereken işlemler nelerdir?
Burun estetiği ameliyatından önce yapacağınız görüşmede kullanmakta olduğunuz tüm ilaçları ve sigara, alkol kullanımı gibi alışkanlıklarınızı mutlaka doktorunuz ile paylaşın. Genel anestezi altında yapılan tüm ameliyatlarda olduğu gibi estetik burun ameliyatı öncesinde de birtakım tahliller yapılır ve anestezi doktorunun muayenesinden geçilir, eğer anestezi doktoru hastanın ameliyat olması konusunda bir sakınca görmezse ameliyat onayı alınır. Ameliyat öncesi en az 6-7 saat kadar açlık ve susuzluk önerilir. Ameliyat öncesin ameliyatta kanamayı arttırıcı ve kan sulandırıcı etkisi olan ilaçların ( aspirin, coumadin vs.) kesilmesi veya başka ilaçlara geçilmesi önerilir.
Ameliyat sonrası hastanede kalma süresi ne kadardır?
Ameliyatlarımda Piezo (Ultrasonik) teknolojisi kullandığım için kanama iyileşme süreci oldukça hızlı oluyor. Sabah ameliyata aldığım hastalarımı aynı gün akşam veya ertesi gün sabah taburcu ediyorum.
Ameliyat sonrası alçı, dikiş ve tamponlar ne zaman alınır?
Estetik burun ameliyatı sonrası burun tamponlarını 1 ila 3 gün arasında ve burun sırtındaki alçıyı ise genellikle 5-6. günde çıkarıyorum. Burun içine kendiliğinden eriyen dikişler atığım için bu dikişleri almıyorum. Eğer açık teknik uyguladıysam burun ucundaki estetik dikişleri 5-6. günde alıyorum. Şehir dışı veya yurt dışından gelen hastalarımı 5. günden sonra evlerine rahatlıkla gönderiyorum
Burun tamponunun alınması ağrılı bir işlem midir? Hangi burun tamponlarını kullanıyorsunuz?
Eskiden yapılan burun ameliyatlarında kullanılan bez ve büyük tamponlar çıkarılırken yoğun ağrı ve kanam riski olduğu için hiç kullanmıyorum. Yapışmayan ortasında rahat nefes almanızı sağlayacak delik bulunan silikon özel tamponlar kullanıyorum. Silikon tamponu çıkarırken neredeyse hiç ağrı ve kanama olmamaktadır.
Ameliyat sonrası ne kadar sürede işe dönebilirim?
Estetik burun ameliyatı sürekli yatarak iyileşmeyi gerektiren bir durum değildir. Eğer yoğun efor gerektirmeyen bir işte çalışıyor iseniz 3. günden sonra çalışmanızda hiçbir sakınca yoktur. Burnunuza travma gelme ihtimali yüksek olan inşaat sektörü, futbolcu, basketbolcu gibi bir meslek grubunda iseniz (futbolcu gibi) 6 hafta çalışmanız uygun olmayacaktır.
Burun estetiği ameliyatı ile birlikte hangi ameliyatlar yapılabilir?
Burun estetiği ameliyatı ile birlikte nefes alıp vermemizi zorlaştıran burun etlerinin büyümesi (konka hipertrofisi), burun kıkırdağının eğrilikleri (deviasyon), polip, kronik sinüzit gibi sorunlar aynı seansta düzeltilmeli. Bunların dışında botox, dolgu işlemleri, göz kapağı estetiği, yüz germe ameliyatı, dudağa yönelik estetik işlemler de rinoplasti ile birlikte yapılabilir.