Buğday alerjisi tahıl alerjilerinin EN SIK görülenidir .
Buğday alerjisi atopik dermatit nedenleri nedenleri arasında yer almaktadır.
Buğday proteini içeren besinler ; ekmek çeşitleri , bulgur , siyez- Horasan gibi buğdaylar ve unları, durum buğdayı, irmik, un çeşitler, kahvaltılık gevrek olarak sayılabilir .
Buğday alerjisi alımından sonra
Buğday alımını takiben dakikalar- saatler içerisinde alerjik reaksiyon gelişebilir ( IgE tipi )
Buğday ile ilişkili i ishal, kusma, albümin düşüklüğü kansızlık veya kanlı muküslü dışkılama ile giden proktokolit şeklinde bulgu veren tip ( Non IgE tip )
Sindirim sisteminde eozinofil sayısı artışı ile giden beslenme bozukluğu, yutma güçlüğü kusma, karın ağrısı ve kilo kaybı bulguları ile giden alerjik gastrointestinal hastalıklar olarak sayılabilir . Bu son tipin en iyi bilineni eozinofilik özofajittir.
Egzersizin tetiklediği solunum belirtileri fırıncı astımı şeklinde belirti verir.
Tedavide buğday içeren besinler diyetten çıkartılır , yerine mısır, pirinç darı gibi tahıl unları ve kinoa diyete eklenir .
Tahıl alerjilerinde %21 oranında diğer tahıllara da çapraz alerji olabileceği unutulmamalıdır.