Boyunda kanal darlığı , genelde kendini sinir kökü ve omurilik basısına bağlı şikayetlerle gösterir.
Birçok hastada boyun veya kol ağrısı, kol ve bacakta güçsüzlük, ince beceri gerektiren hareketleri (gömlek düğmelemek gibi ) yapamama gibi yakınmalar meydana gelir. İlerlemiş durumlarda ise bacaklarda güçsüzlük, yürüyememe, idrar tutamama gibi sorunlar çıkabilir.
Servikal kanal darlığı olgularında basıya bağlı gelişen omurilik hasarına myelopati denir. Myelopati gelişmesi geridönmeyen, hastaları yürüyemez duruma getiren dar kanal ağırlaşmasıdır.
Boyun kanal darlığı teşhisi nasıl konulur?
Servikal dar kanal ve myelopati tanısında öncelikle doktor muayenesi yapılır. Muayenede bazı erken bulguların saptanması zamanında gerekli tedavinin yapılması ve hastalığın ilerlemeden durdurulması açısından çok önemlidir. Tanı MR görüntüleme ile doğrulanır. Bazı gerekli durumlarda Bilgisayar Tomografi ve EMG tetkikleri de istenilebilir.
Tedavi seçenekleri nelerdir?
Hafif derece servikal dar kanal olgularında ameliyat dışı yöntemler uygulanabilir. Fakat kol va bacaklarda güçsüzlük, ağrı, yürüyememe riskine karşın ameliyat tavsiye edilmektedir. Cerrahi tedavide amaç omurilik ve köklerin basıdan kurtarılmasıdır. Bunun için boynun önünden yapılan ve arkasından yapılan teknikler kullanılmaktadır. MR ve tomografi görüntülerine bakılarak uygun olan yöntem doktor tarafından belirlenir.
Dar kanal hastalığında ağrı tedavisi nasıl yapılır?
Eğer hastanın ağrısı varsa ağrıkesici ( NSAID) ve kasgevşetici ilaçlar verilir. Şiddetli ağrı durumlarından narkotik ilaçlar reçete edilebilir ve, veya tetiklenen bölgeye, faset eklemlere lokal anestezik injeksiyon yapılabilir.
Prognoz
Cerrahi yapılan hastaların yarısından çoğunda ameliyat öncesi duruma göre düzelme görülür. Cerrahi yapılmasının amacı kötüye gidişi önlemektir. İeri yaş, ciddi güç kaybı, MRda myelopati görüntüsü, uzun seviyede daralma prognozu kötü etkilemektedir.
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri