Borderline kişilik bozukluğu bir psikiyatrik hastalıktır. Borderline kelimesi sınırda anlamına gelir. Erken erişkinlikte başlar. Kişilerarası ilişkilerde, benlik algısında ve duygulanımda tutarsızlık ve belirgin dürtüsellikle ilerleyen bir hastalıktır. Özetle kişinin düşünce ve algılama biçiminde, insanlara karşı duygularında ve ikili ilişkilerinde problemlere yol açar. Zaten borderline kişilik bozukluğu ani duygudurum değişiklikleri ile karakterizedir. Tutarsızlık, kararsızlık, ilgi alanlarında ve değerlerde çabuk değişim görülebilir. Olayları çok iyi ya da çok kötü olarak uçlarda görmeye meyillidirler. İnsanlar hakkındaki düşünceleri de çabuk değişebilir. Güvensizlik yaşarlar, çabuk düş kırıklığına uğrarlar, çökkünlük, boşluk, anlamsızlık, yalnızlık gibi duygulardan yakınırlar.
Borderline bir kişide görülebilen durumlar;
-Gerçek ya da hayali bir terkedilme durumundan kaçınmak için çılgınca çaba gösterme
-Bir kişiyi gözde aşırı büyütme ve yerin dibine sokma uçları arasında gelip giden tutarsız ve gergin kişilerarası ilişki
-Kimlik karmaşası
-Kendisine zararı dokunabilecek alanlarda dürtüsellik (aşırı para harcama, madde kullanımı, tehlikeli araç kullanımı vb)
-Yineleyici intihar girişimleri
-Duygulanımda tutarsızlık
-Süreğen bir boşluk duygusu
-Yoğun bir öfke ya da öfkesini denetlemede güçlük
-Kuşkucu düşünceler
Borderline kişilik bozukluğu tedavisinde en sık kullanılan yöntem psikoterapidir. Gerekli olduğu durumlarda terapi sürecine ilaç da eklenir. Terapi ile kişiye dürtülerini kontrol etme, durumunun farkında olarak ilişkilerini geliştirme, hastalık hakkında bilgi sahibi olma konularında yardım edilir.