İşte Bu Doktor İndir

 

 

Böbrek kanseri nedir?

Böbrek kanseri böbrek içinde habis  yani kötü huylu hücre büyümesidir. Böbrekteki tümörler iyi huylu da olabilir.  Böbrek kanseri genel bir terimdir. Böbrekte farklı tümör ve kanser çeşitleri bulunur. Em sık görülenin Böbrek Hücreli Karsinomudur (Kanseridir). Diğer birçok kanser de olduğu gibi böbrek kanserinde de farklı hastalık evreleri bulunur. Tedavi tümörün yeri, boyutu gibi özelliklere ve cerrahın tecrübesine göre değişir. 

Böbrek kanseri için risk faktörleri

En bilinen risk faktörleri sigara ve obezitedir. Bunun dışında birinci derece akrabasında böbrek kanseri olanlar, genetik geçişli bazı hastalıkalr, erkek cinsiyet, 55 yaş üstü olmak, kronik böbrek yetmezliği hastası olmak ve hipertansiyonu olanlar da risk altındadır. 

Böbrek Kanseri Belirtileri

Böbrek kanseri genellikle asemptomatiktir yani bulgu vermez. Bununla birlikte nadiren de olsa yan ağrısı, büyüyen kitleye bağlı ele gelen sertlik ve idrar kan gibi belirtiler olabilir. Bu genelde hastalığın ilerlemiş olduğunun işaretidir. Nadiren bazı insanlarda da paraneoplastik sendrom denilen durum görülebilir. Bu hastalarda yüksek kan basıncı, kilo kaybı, ateş, anemi, kas kitlesi kaybı ve iştah kaybı görülebilir. 

Böbrek Kanseri Tanı ve Sınıflaması

Çoğu böbrek kanseri hastası hastalık ilerleyene kadar bulgu vermez. Çoğu böbrek tümörü insidental yani tesadüfen saptanırç hastaya farklı nedenlerle yapılan ultrason, BT veya MR ile tesadüfen saptanır. Bu nedenle de böbrek kanserini erken evrede yakalama ve tedavi etme oranı oldukça artmıştır. Böbrek tanısı görüntüleme ile konur. BT veya MR tümörün boyutunu, lokal damarlara, lenf bezlerine veya çevre dokulara yayılıp yayılmadığını saptar. İleri tedavi gerekip gerekmeyeceğini belirlemek için bu önemlidir. Görüntüleme ile tümörün kanser olup olmadığı her zaman anlaşılamaz. Kesin tanı tümörün çıkarılması veya tümörden alınan biyopsinin patolojik incelemesi ile konur.

Böbrek Kanseri Tedavisi

Böbrek kanserlerinin en yaygın tedavisi, tümör içeren böbrek dokusunun cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Tümörün böbrekteki yerine, büyüklüğüne bağlı olarak ameliyatın şekli değişebilir. Sadece tümör dokusu çıkarılarak böbrek korunabileceği gibi (Parsiyel nefrektomi), böbreği tümörle beraber komple almak da (Radikal nefrektomi) gerekebilir. Bu ameliyatlar, açık, laparoskopik veya robotik olarak yapılabilir. Eğer cerrahi riskli ve yapılamıyorsa embolizasyon önerilebilir. Embolizasyonda tümörü besleyen damar anjio yöntemi ile kapatılarak tümörün beslenmesi engellenir. 

eğer böbrek kanserinde metastaz yani böbrek dışına diğer organlara ve lenf bezlerine sıçrama söz konusu ise ameliyat önerilmez, kemoterapi gibi tedaviler başlanır.