Sizlere instagram hesabım üzerinden sordum “bir çocuğun başına gelebilecek en güzel şey nedir?” Verdiğiniz cevaplar; sevgi saygı dolu bir aile, gözüne bakarak iletişim kurulması, psikolojisi sağlam bir anne baba, koşulsuz sevgi verilmesi, sevgi dolu bir ev, iyi ve hayırlı bir anne baba, sağlıklı ve bilinçli bir ebeveyn….” Diye uzayıp giden bir liste aldım. Bir çoğunuza katılmakla birlikte bir çoğunuza da katılmadığımı belirtmek isterim. Bence bir çocuğun başına gelebilecek en güzel ve en şanslı şey bilinçli bir ebeveyne sahip olmaktır. Bir çocuğun başına gelebilecek en şansız olay ise bilinçsiz bir ebeveyni olmasıdır. Peki bu bilinçli ebeveyn dediğimiz şey nasıl bir şey?
Bilinçli ebeveyn aslında muhteşem, süper, harika ve her şeyi doğru yapan, çocuğunu sürekli mutlu eden veya mutlu bir yuva sunan ebeveyn demek değildir. Yeterince iyi bir ebeveyn olmak çocuğunuz için yeterli olacaktır. Yeterince iyi bir ebeveyn nasıl oluruz?
Çocuklar sanıldığının aksine tek bir yanlış hareketle suya atılmış şeker gibi eriyen varlıklar değiller. Her şeyi doğru yapın bir şeyi yanlış yaptığınızda tüm duygu dünyaları etkilenmez bazı şeyleri kendi içlerinde halledebilirler. Her şeyi doğru yapıyor olmak sizi bilinçli bir ebeveyn yapmaz. Hatta aksine bu bilinçsiz bir ebeveyn davranışıdır. Bilinçli ebeveyn olmak demek çocuğun ihtiyaçlarını gözettiği kadar kendi ihtiyaçlarını, sınırlarını, sürecini önemseyen ebeveyndir. Çocuğunuzun geceler boyunca ağlamasına sabır gösterirken yapacağınız hayıflanmalar birer hata değildir. Bilinçli ebeveyn insan olduğunun bilincinde ve farkında olan ebeveyndir. Çocuğuna gösterdiği şefkati, sevgiyi, merhameti kendisinden esirgemeyendir. Yani bilinçli bir ebeveyn olmak için kütüphanelerce kitap okumanız, sayısız seminere katılmanız ya da saçınızı süpürge etmenize gerek yoktur.
Haydi gelin bunu bir metafor ile anlatalım ki daha rahat anlaşılsın; şimdi bir elinizde boş bir sürahi diğer elinizde de boş bir bardak düşünün. Sürahinin içerisinde su yokken bardağı doldurabilir miyiz? Yahut bardak dolu ve sürahi boşken bardağın içerisindeki su sürahiyi doldurmaya yetebilir mi? Tabii ki dolduramaz veya bardaktaki suyu sürahiye yetiştiremeyiz. Bardağı doldurabilmemiz için sürahimizin içinin dolu olması gerekmektedir. Bu metaforda kullanılan sürahi sizin kendiniz ve bardak çocuğunuzdur. Siz ebeveynler kendinize vermediğiniz sevgiyi, sabrı, şefkati çocuğunuza veremezsiniz. Verdiğinizi iddia edebilirsiniz lakin bu sadece bir iddia olarak kalır.
Peki kendi sürahimizi nasıl doldurabiliriz?
-Kendi terapi sürecimizden geçtikten sonra ebeveyn olmak ya da ebeveynlik serüvenimiz içerisinde bu sürece yer açarak.
-Her şeyin bittiğini düşünmeden yolun neresinden dönersek kar düşüncesiyle hareket ederek.
-Çocuğunuzu tanımaya ve ihtiyaçlarını saptayarak bunlara göre hareket ederek.
“Bu maddeleri nasıl gerçekleştirebiliriz?” Sorusunu soruyorsanız eğer buna da cevap verebilirim. Bu maddeleri gerçekleştirmek için bir aile danışmanlığı hizmetine başvurabilirsiniz. Orada danışmanınız aile içerisinde tıkanmış alanlar var ise bunları nasıl çözeceğinizi size öğretecek buna yönelik doğru yönlendirmelerini sağlayacaktır.
Bende idealleri doğrultusunda ilerleyen bir aile danışmanı olarak ailenizin bu sürecinize eşlik etmeyi isterim. Randevu ve bilgi için profilimi ziyaret edebilirsiniz..