İşte Bu Doktor İndir

Bel Fıtığında Enjeksiyon (Nokta Atış) Tedavisi Nedir?

Bel fıtığında nokta atışı tedavisi:

“Bel ve bacak ( siyatik)  ağrılarının sebepleri omurlar arasındaki disk adı verilen yapının; zorlanma, ağır kaldırma, yanlış oturma gibi problemler yüzünden sinir kanallarına doğru çıkıntı yapmasıdır. Bel fıtığı enjeksiyon tedavisinde hasar gören ve ağrıya sebep olan sinir muayene ve görüntüleme tespit edilir. Farklı şekillerde uygulanabilen enjeksiyon tedavisi, fıtık hangi seviyede ise doğrudan fıtık içine ya da bağlı olduğu sinir çevresine ince iğnelerle girilip tedavi edici ilaçlar enjekte edilir.

Bel fıtığı tedavisinde en sık kullanılan ilaçlar steroid, ozon ve anestezik ilaçlardır. Uygulanan bu ilaçlar sinir ve fıtık etrafındaki iltihap, ödem ve yapışkanlıkları tedavi etmede kullanılır. Bel fıtığı enjeksiyon tedavisinde transforaminal epidural enjeksiyonlar şunlardır:

•             Transforaminal Epidural Enjeksiyonlar bel fığının çevresinde görülen iltihap ve ödemi tedavi etmek için yararlanılan bir uygulamadır. Transforaminal epidural enjeksiyonda sinir kökü basısına bağlı ağrı ortadan kaldırılır.

•             Transforaminal epidural enjeksiyon yönteminde kullanılan ilacın dozu en düşük seviyededir. Transforaminal epidural enjeksiyon aynı zamanda başarı oranı, uygun hastalarda,en yüksek olan tedavidir.”

Bel Fıtığında Enjeksiyon Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Bel fıtığı enjeksiyon tedavisi fıtık başlangıcı ve hatta ileri düzey fıtığı (patlamış, parça kopmuş ve kanalı daraltmış) olan hastalarda disk bölgesinde oluşan ödem ve iltihabı tedavi etmek, sinir kökü basısını azaltmak ve disk çevresindeki yangıyı ortadan kaldırmak amacıyla uygulanır. Başarı oranı özellikle patlamış fıtıklarda ve siyatik ağrısı olan hastalarda oldukça yüksek. Hastanın erken dönemde ilaç tedavisi, özel  fizik tedavi seansları ve egzersize ek olarak enjeksiyon tedavisi tercih edilebilir. Böylelikle daha etkili bir sonuç alınabilmektedir. 

Bel fıtığında epidural enjeksiyonun, görüntüleme cihazıyla müdahale edilecek bölgenin görüntülenmesiyle yapıldığını kaydetti. Günümüz teknolojik aletleriyle işlemin riskinin neredeyse yok denecek kadar az olduğu aşikar. İşlem süresi yaklaşık 10 – 20 dakika ve 1-2 saatlik bir dinlenme süresinden sonra hasta taburcu edilebilmektedir. 

 

Peki süreç nasıl işliyor?

Hastaların mutlaka detaylı olarka muayene edilmesi gerekiyor. tek başına mr görüntülerinin hiç bir anlamı yoktur. Çünkü bazen problem fıtık olmasına rağmen kas kaynaklı olabilyor ve çok daha basit yöntemlerlle tedavi edilebiliyor. Bazen de minik bir fıtıklaşma hastayı ameliyata kadar götürebiliyor. Klinik değerlendirme ve muayene doğru tanı ve tedavi şeması için MUTLAKA gereklidir. Kişiye özel tedavi şeması çıkarılarak hasta odaklı bir yol çizmek her daim daha başarılı sonuçlara ulaşmamıza sebep olmaktadır.