İşte Bu Doktor İndir

Bel ağrısı başta aktif çalışan nüfusta olmak üzere toplumda en sık görülen ağrı çeşitlerindendir. Bel ağrısına genellikle kas spazmları, kireçlenme, fazla kilo, hareketsizlik, yanlış pozisyonlarda oturma ve yatma ile stres sebep olmaktadır. Bel fıtığı (lomber disk hernisi) ve bel kayması (spondilolistezis) gibi ciddi sebepleri daha az görülmekle birlikte özellikle 6 haftayı geçen bel ağrılarında, kalça ve bacaklara yayılan ağrı-uyuşma gibi bulguların olması halinde uzman beyin ve sinir cerrahı tarafından muayene ve tetkik edilerek saptanır. Mevcut değerlendirmesine göre de hastaya ameliyat ya da ameliyatsız uygun tedaviler belirlenir.

Bel omurları arasında destek görevi yapan ve intervertebral disk denen kıkırdak dokunun çeşitli nedenlerle yırtılarak omurilikten çıkan kalçaya ve bacağa hareket ve his duyularının iletimini sağlayan sinirlere baskı yapmasına bel fıtığı denir. En sık görülen belirtiler bel, kalça ve bacak ağrısıdır. Daha ileri seviye fıtıklarda bacaklarda karıncalanma-uyuşukluk ve hatta idrar kaçırma ya da empotans gelişebilir. Bu bulguların varlığında mutlaka beyin ve sinir cerrahının görüşünün alınması gerekir.

Bel fıtığı (lomber disk hernisi) olan hastalarda tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, istirahat etme , fizik tedavi, girişimsel ağrı tedavileri ve cerrahi vardır. Genellikle güçsüzlük şikayeti olan, 6 haftadan uzun süreli günlük yaşam konforunu bozacak düzeyde şikayetleri olan ilaç ve fizik tedavi gibi diğer tedavilere yanıt alınamayan hastalarda cerrahi uygulanmaktadır. Cerrahi bu hastalık grubunda olan hastaların sadece %15 lik kısmında gerekmektedir. Günümüzde bu hastalığın cerrahi tedavisinde mikrocerrahi altın standart tedavi yöntemidir. Mikrocerrahi güvenli bir cerrahi sağlamakla kalmayıp, hastanede kalış süresi ve normal yaşantıya dönme süresinde kısalma sağlamaktadır. Hasta aynı gün yürütülebilmekte ve ertesi gün taburcu edilebilmektedir.