Hayatta sağlıklı, mutlu ve güçlü bir birey olmanın ilk adımının atıldığı en önemli aşama; bebeğinizin sizinle oluşturacağı “güvenli bağlanma sürecinin” yeterli şekilde tamamlanmasıdır.
İlk günden itibaren bebeğinizin sizden alacağı yakınlık, ilgi ve sevgi çok önemlidir. Kendini güvende (veya tehlikede) hissetmeyerek belli sinyaller gösteren bebeğinizin bu sinyallerine duyarlı olmalı, doğru ve yeterli bir şekilde yanıtlamalısınız. Annesine güven duygusuna ulaşan bir bebek zamanla başkalarına da güven duymaya başlayacaktır.
Yani yaşama karşı ilk sağlam temel, “anneye güvenli bağla” atılmış olur.
Güvenli bir bağ oluşturmak için; bebeğinize şu mesajları vermelisiniz.
“ Buradayım, hep yanındayım, seni duyuyor ve seni anlıyorum, seni seviyor ve seni her zaman önemsiyorum.”
Bebeğiniz ile kuracağınız güven ve sevgi dolu bağ; onun zihinsel, fiziksel, duygusal ve sosyal gelişimi için gereklidir.
Bu bağ ne kadar güçlü olursa; çocuğunuz her yaş döneminde daha mutlu, daha huzurlu, kendine yeten, kendine güvenebilen, başarılı bir birey olur. Aksi gerçekleştiğinde ise; çocuğunuz dünyayı tehlikeli bir yer olarak algılar ve kendini değersiz hisseder.
Hamilelik dönemi ile birlikte anne bebeğin iletişimi başlar. Anne karnındaki bebeği ile duygusal bir bağ oluşturur. Doğum ile birlikte büyük kavuşma yaşanır ve yüz yüze sevgi dolu iletişim bakışlarla, dokunuşlarla ve kelimelerle başlar.
Güvenli bağ kurmak; çocuğunuzla kurduğunuz duygusal iletişimle gerçekleşir. Sözsüz bir iletişimle de bu bağı bebeğinizle kurabilirsiniz.
Yüz ifadenizi bebeğiniz yakından takip eder. Sakin bir yüz ifadesi bebeğinizi rahatlatır. Sıkıntılı, endişeli ve üzgün bir yüz ifadesi ise bebeğinizi huzursuz edebilir. Sizdeki olumsuz duyguların tümünün bebeğiniz tarafından fark edilebileceğini unutmayın. Bebeğinizle iletişimde kullandığınız ses tonunuz da çok önemli. Ses tonunuzdan tüm duygularınızı tanıyabilir. Göz göze iletişim güvenli bağlanmada en önemli aşamadır. Fiziksel ihtiyaçlarını giderirken ona bol bol temas edin. Sağlıklı bir duygusal gelişim için; fiziksel ihtiyaçlarının dışında sevgi dolu dokunuşların devam etmesi gereklidir.
Duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarının karşılandığını hisseden bir bebekte güven duygusu oluşur. İhtiyaçları karşılanan bir bebek; anlaşıldığı için daha sakin, huzurlu ve mutludur. Ağladığında neye ihtiyacı olduğunu size söyleyen bebeğinize, gerekli fiziksel ve duygusal yanıtları vererek onu rahatlatmalısınız. Bu davranışlarınız, ona kendisini güvende hissettirecektir. Ağlamaları; sizinle iletişim kurma şeklidir. O ağladığında siz onunla konuşabilir, gülümseme ve dokunuşlarınızla ona cevaplarınızı iletebilirsiniz. Cevapsız kalmanız bebeğinizle oluşturacağınız GÜVENLİ BAĞA zarar verebilir. Öpülmek, kucaklanmak, sevilmek ilk aylardan itibaren en önemli ihtiyaçlarındandır.
İlk aylarda; uyku ve emzirme düzeni oluşturmak anne için biraz yorucu olabilir. Bebeğine yeterli olup olmadığının endişesini bazen yaşayabilir. Bu duyguları yaşamanız normal olsa da enerjinizi ve gülümsemelerinizi bebeğinizden eksik etmemelisiniz. Elinizden gelenin en iyisini yapmaya çalışmak yeterlidir. Zorlandığınız dönemlerde eşinizden ve sevdiklerinizden destek istemekten sakın çekinmeyin.
Bazı anneler bebekleriyle ilk karşılaştıkları anda; şiddetli bir sevgi oluşturabilir. Bazı anneler için ise; bu duygu biraz daha geç gelişebilir. Doğum sonrası yaşanan büyük hormonel değişimler annede bu sonucu ortaya çıkarabilir. Bu durumu normal bir süreç olarak algılamalı ve panik yapmamalısınız. Birlikte bebeğinizle eve döndükten bir süre sonra bağlanma yavaş yavaş gelişecektir. Uzun süreli bu bağın oluşmaması doğum sonrası depresyon yaşıyor olmanızın bir göstergesi olabilir, doktorunuzdan destek almayı bu süreçte ertelememelisiniz.
Anne- bebek arasındaki güvenli bağ; ilk 6 ayda sözlü veya sözsüz iletişimle sağlanırken, bu aydan sonra bebeğinizle oynadığınız oyunlar da bu sürece eklenir. Yaşına göre onunla oynadığınız her oyun; birlikte yaptığınız her aktivite bir taraftan onun gelişimini desteklerken bir taraftan da aranızdaki güvenli bağın daha da artmasına, güçlenmesine yardımcı olur.
Bebeğinizle birlikte geçirdiğiniz mutlu ve eğlenceli her dakika onun duygusal gelişimini destekler. Sizi psikolojik olarak olumlu etkiler.
Adım adım gelişim setleri; bebeğinizle yaşına uygun olarak ne tür aktiviteler yapabileceğiniz konusunda 9. Aydan itibaren size yol gösterir. Kutuları birlikte açarak içerisinden çıkan malzemelerle keyifli zamanlar geçirebilir, eğlenceli aktivitelerle çocuğunuzla iletişiminizi güçlendirebilirsiniz. Anne ve çocuğun birlikte geçirdiği özel ( baş başa- göz göze) zamanlar onun gelişimini her zaman destekler.
Bebeğinizle birlikte geçireceğiniz mutlu anlar diliyoruz.