Vücudumuzda yaklaşık 40 trilyon bakteri bulunur ve bunların çoğu bağırsaklarımızda bulunur. Hepsi bir araya gelerek bağırsak mikrobiyalini oluştururlar. Yani, bağırsak bu bakteriler için bir yuvadır. Bağırsak mikrobiyatı, yiyecekleri parçalamanıza ve besinleri vücut tarafından kullanılan komplekse dönüştürmenize yardımcı olur.
Bağırsak vücudumuzun ikinci beyni olarak da bilinir. Bağışıklık sistemimiz, ruh sağlığımız, mide-bağırsak bozuklukları ve kanser ile ilgili olduğu için bağırsak sağlığı korunmalıdır.
Sürekli şişkinlik, kabızlık, yorgunluk, mide rahatsızlığı hissediyorsanız ve ishaliniz varsa, bağırsak sağlığınız kötü olabilir. Açıklanamayan kilo kaybı ve rahatsız uyku da kötü bağırsak sağlığının belirtileridir.
Bağırsak sağlığımıza iyi gelen yiyeceklerden bahsedelim.
Yulaf: Çözünür tipte bir lif olan beta-glukanlarla doludur. Bu lifler bağırsak bakterilerinin beslenmesine yardımcı olur ve aynı zamanda normal kan şekeri seviyesinin korunmasına yardımcı olur, bu da sağlıksız bir bağırsak kan şekerimizi etkilediğinden bağırsak sağlığında rol oynar.
Muz: Bağırsak üzerinde yatıştırıcı etki sağladığı için bağırsak sağlığına iyi gelen çözünebilir bir lif olan pektin içerir. Normal bağırsak hareketine yardımcı olurlar ve kolesterol seviyemizi kontrol ederler.
Mercimek: Bağırsak mikrobiyallerinin beslenmesine yardımcı olan iyi bir prebiyotik kaynağıdır. Ayrıca normal bağırsak hareketi için faydalı olan lif bakımından da yüksektir.
Yoğurt: Yoğurt, sindirim sistemimizi güçlendiren doğal probiyotik kültürle dolu olduğu için bağırsak sağlığımız için çok faydalı kabul edilir. Düzenli olarak yoğurt yemek, şişkinlik gibi sorunlardan kurtulmanıza yardımcı olur ve bağırsak mikrobiyal sayısını artırmaya yardımcı olur.
Meyveler: Meyveler, özellikle yaban mersini, antioksidanlar, kalsiyum, magnezyum ve demir vb. açısından zengin doğal prebiyotiklerdir. Onları taze veya dondurulmuş olarak tüketmek, bağırsak iltihabından kurtulmanıza ve bağırsak sağlığının iyi olmasına yardımcı olur.