Ayak problemlerimizi çözümü ve ayak sağlığımızı korumak için podoloji hizmeti aldığımız merkez ve hastahaneler insan sirkülasyonunun olduğu ortamlardır. Özellikle kovid önlemleri kapsamında tedbirlerin gerekliliği daha fazla önem taşımaktadır. Diğer önemli husus podolojik uygulamalar esnasında ortaya çıkan tırnak ve deri partuküllerinin ortama yayılma olasılığının yüksek olmasıdır. Podolojik yaklaşımda kullanılan aletlerin sterilizasyonunun önemi ne kadar büyük ise ortam koşulları da enfeksiyonların önlenmesinde ilk basamaktır.
Enfeksiyondan korunmak için dikkat edilmesi gereken en önemli basamak aletlerin sterilizasyonun yanında uygulama odasının hijyenidir. Kullanılan cihazların dezenfeksiyonu, aletlerin sterilizasyonu, izolasyon önlemleri ve podoloğun bu kurallara dikkat etmesi her yaş grubundan ayak sağlığı sorunu yaşayan bireylerin genel sağlığını korumada önemlidir. Etkin bir dezenfeksiyon ve sterilizasyon için objelerin temizliği, mikrobiyal konteminizasyonun önlemlenmesi, ortamın ısısı ve nemi, ph seviyesine dikkat edilmelidir.
Podoloji merkezlerinde hasta ile temas ettirilecek aletlerin dezenfekte değil steril olması gerekmektedir. Her ne kadar uygulama yaptığımız alan genellikle bütünlüğü bozulmamış deri olsa da işlem esnasında oluşabilecek ufak yaralanmalarda sterilizasyonu sağlanmamış, yalnızca dezenfekte edilmiş aletler kullanıldığında maalesef dirençli mikroorganizmalar nedeniyle enfeksiyon riski oluşturur. Sterilizasyon işleminden geçmiş aletler sporlar dahil tüm mikroorganizmalardan arınmış olması nedeniyle virüs, bakteri ve mantarların bulaşma riskini ortadan kaldırır ve ayak enfeksiyonlarını önler.
Podoloji merkezlerinde kullanılan steril cihazının otoglav (buhar sterilizasyonu) olması hem podolojik aletlerin korunması, inhibtörler yardımıyla steril olup olmadığının kontrol edilebilmesi nedeniyle güvenilir olması , hızlı bakterisidal etkisi, steril ambalajlara penetre olması, organik-inorganik maddelerden etkilenmemesi, toksik olmaması ve zaman açısından avantajlı olması nedeniyle tercih edilmelidir.
Isıya duyarlı malzemelerin sterilizasyonunu sağlamak ve otoglav öncesi hazırlık için ise geniş spektrumlu alet dezenfektanı kullanılmalıdır.
Ortam koşullarının uygunluğu ve sterilizasyon standartlarının uygulanmasının yanı sıra muhafaza edilen aletlerin sterilliğini de korumak gerekir. Bu nedenle sterilizasyon işlemi öncesi aletlerin, medikal ve steril ambalajlara konması gerekmektedir. Sterilizasyon işlemi uygulanmış hiçbir alet açık olamaz. Hastaya kullanılacak aletlerin steril ambalajlardan çıkartılması gerekmektedir. Hava ile temas bile aletlerin sterilizasyonunu bozmaktadır.
Uygulama esnasında dikkat edilmesi gereken diğer konu da sterilizasyonu, dezenfeksiyonu sağlanamayan alet ve malzemelerin disposable olmasıdır. Kişiye özel kullanılan örtü, törpü, havlu, spanç, sargı bezi gibi disposable malzemelerin işlem sonrasında ayrıştırılarak tıbbı atık kabına atılması gerekir.
Tekrar sterilizasyon işleminden geçirilebilen kontamine olmuş aletler ise sızdırmaz kapalı kaplar içinde işlem yapılan üniteden uzak bir yerde bulundurulmalıdır.
Kullanılan aletlerin deri ve tırnak parçalarından arındırma, sterilizasyona hazırlık işlemi için kullanım koşullarına ve süresine göre geniş spekturumlu dezenfektanda bekletme ve ön temizlik hazırlığı ise steril ortamdan uzak bölgede yapılmalıdır.
Uygulama alanının izolasyon ve hijyenik koşullarını sağlamak enfeksiyonların önlenmesinde ne kadar önemli ise hasta ile yakın temasta bulunacak podologun da dikkat etmesi gereken kurallar vardır.
İşlem öncesi podologların hem hasta sağlığını korumak hem de kendi sağlıklarını korumak için ünivarsal önlemlere uygun olarak eldiven, maske, gözlük ve gerektiğinde önlük kullanmalıdır. Eldiven giyilmeden önce ellerin asepsisi sağlanması, maskenin burnu ve ağzı tam kapatması, kullanılan gözlüğün ise temiz olması gerekmektedir. İşlem esnasında eldivenlerde yırtılma delik var ise kesinlikle değiştirilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda uygulama yapılacak canlı bölgenin antiseptik sprey kullanarak patojen mikroorganizmalarıın üremesi emgellenmelidir.
Steril şartlarının korunması enfeksiyon etkeni mikroorganizma ile yaraların kontaminizasyonunu engelleyerek steril dokulara girişinin önlenmesine yönelik tüm önlemler alınarak mümkündür. Unutulmamalıdır ki; KEM ALET İLE KEMALAT OLMAZ...