İşte Bu Doktor İndir

Hepimiz sağlıklı saçlar isteriz ve bu her zaman mümkün olmayabilir. Daha güçlü ve sağlıklı saçlar için yapılması gerekenler hakkında Uzm. Dr. Janset Erkul Arıcı, Herkes Duysun’a açıklamalarda bulundu.

“GÜNDE 100 TEL SAÇ DÖKÜLMESİ NORMALDİR”

Saç dökülmelerinin mevsimsel, stres kaynaklı, hormonal değişimler ve vitamin eksikliğinden kaynaklı olabileceğini dile getiren Arıcı, “Günde 100 tel saç dökülmesi normaldir. Bu miktarın üzerindeki dökülmeler 2 aydan fazla süredir devam ediyorsa veya 2 aydan kısa süredir var ise ancak saçlı deride açılmalar belirginleştiyse, patolojik bir dökülmeden bahsedebiliriz ve sebeplerini araştırmalıyız.” dedi.

“VİTAMİN/MİNERAL EKSİKLİĞİNE BAĞLI SAÇ DÖKÜLMELERİ KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLMEKTEDİR”

Saç dökülmesinin sebeplerinin erkeklerde ve kadınlarda farklılık gösterdiğini belirten Arıcı, “Erkeklerde genetik tipte saç dökülmesi daha sık görülürken, mevsimsel değişiklikler veya vitamin/mineral eksikliğine bağlı saç dökülmeleri kadınlarda daha sık görülmektedir.” ifadelerini kullandı.

“SAÇ SAĞLIĞINIZ İÇİN GÜZEL BESLENİN”

Saçların dipten yani içeriden beslendiğini vurgulayan Arıcı, “Dıştan yapılacak bakımlarla ancak desteklenebilir. Sağlıklı saçlar için en önemli belirleyici, genlerimiz ve hormonlarımızdır. Bunların yanında dengeli beslenme ve ağır diyetlerden kaçınma da saçların içten beslenmesi açısından önemlidir. Saç tipine ve saçlı deri pH’sine uyumlu şampuanlar tercih edilmelidir. Evde yapılan bakımlarda badem yağı, hindistan cevizi yağı veya argan yağı kullanılabilir.” dedi.

“UZUN SÜRE GÜNEŞTE DURULMAMALI”

Saç sağlığı için uzun süre güneşte durulmaması gerektiğini hatırlatan Arıcı, “Uzun süre güneş ışınlarına maruz kalmak saçın protein yapısına zarar vererek neminin azalmasına, kırılganlığının artmasına ve parlaklık kaybına sebep olur. Saçlardaki renk pigmentlerinin de etkilenmesi nedeniyle daha soluk, cansız ve mat bir görüntü oluşur. Yazın uzun süre güneşe maruz kalma gibi durumlarda mutlaka şapka ve UV filtreli saç ürünleri kullanılmalı, nem maskeleri ve nemlendirici bakımlar uygulanmalıdır.” dedi.

NE KADAR AZ ISI O KADAR SAĞLIKLI SAÇLAR

Uzman Dr. Janset Erkul Arıcı, zarar görmüş saçların tekrar eski sağlığına kavuşması hakkında şöyle konuştu:

“Zarar görmüş saçları tekrar eski sağlığına kavuşturmak her zaman mümkün değildir. Saça ne kadar az işlem yapılırsa saç o kadar sağlıklı olur. Dolayısıyla önceliğimiz mümkün olduğunca az işlem olmalıdır. Fön, düzleştirme, maşa gibi ısıl işlemler olabildiğince az ve en düşük ısıda uygulanmalıdır. Bu tür işlemlerden önce ısıdan koruyucu ürünler kullanılmalıdır. Boyalı ve işlem görmüş saçlarda sülfatın kurutucu ve aşındırıcı etkilerinden korunmak için sülfatsız şampuanlar tercih edilebilir. İleri derecede yıpranmış saçlarda tedavi alternatifleri için mutlaka bir dermatoloji uzmanına danışılmalıdır.”