İşte Bu Doktor İndir

Anne sütü yaşayan, canlı bir süttür.
•    Anne sütü her bebeğe,  doğum haftasına ve emzirme dakikalarına göre farklı içeriklere sahiptir.
•    Prematüre bebeklerin annelerin sütleri daha fazla protein içermektedir. Emzirmenin son dakikalarında yağ içeriği artmaktadır.

Anne  sütü ve diğer sütler:
•    Anne sütü 100 ml’de 0.9 mg protein içeriği ile İnek ve keçi sütüne göre çok daha az protein içerir. 
•    Anne sütündeki proteinler dengeli ve sindirimi daha kolaydır. 
•    Bebeğin olgunlaşmamış böbreğini protein atıkları ile yüklenmeden korur.
•    Sütteki karbonhidrat esas olarak laktozdur.
•    Anne sütündeki laktoz miktarı inek ve keçi sütünden daha yüksektir. 
•    Aynı zamanda anne sütü farklı olarak bakterilerin bağırsak yüzeyine bağlanmasını engelleyen gastro-intestinal enfeksiyon ve allerji riskini azaltan oligosakkaridler içerir.

Mikrobiyata nedir?
•    İnsan vücudunda yaşayan, 
•    Hastalık yapmayan,
•    Vücudumuzdaki sistemlerle özellikle bağışıklık sistemiyle sürekli etkileşim halinde olan tüm mikroorganizmalar.
•    İnsan bedeninde kendine ait hücre sayısı X 10 kadar yaşayan mikroorganizma var.
•    İnsanlarda bulunan bu mikroorganizmaların tamamına “mikrobiyota”, mikroorganizmaların genomuna “mikrobiyom” adı verilmektedir.
•    İnsan, kabaca %10’u insan hücresi, %90’ı insan bedenine yerleşmiş mikrobiyal hücrelerden oluşan bir süperorganizmadır. 
•    İnsandaki gen sayısı 35.000, bakteriyel genom sayısı ise 2 milyondan fazladır.
•     İnsan vücudunda yerlemiş bakterilerin yüzey alanı 400 m2 (tenis kortu kadar), bakteri kitlesi ise yaklaşık 1.5–2 kg’dır.
•    Bağırsak mikrobiyotası bağışıklık sisteminin oluşması ve gelişmesi için de önemlidir.
•    Gelişen bağışıklık sistemi yararlı ve zararlı bakterileri ayırt etmeyi öğrenir. Yararlı bakterilere tolerans gösterirken hastalık oluşturanlara karşı savunma yanıtı verir. 
•    Allerjik maddelerin barsak hücrelerinden içeri girmesine engel olur
•    Bağırsak mikrobiyotası uyku düzenini, ruh halini ve diğer bazı davranışları etkiler.

Anne sütü prebiyotik,  probiyotik ve postbiyotik özelliklere sahiptir.
Probiyotik nedir?
“Yeterli miktarda alındıklarında insan mikrobiyotasının özelliklerini geliştirerek, insan sağlığını olumlu yönde etkileyen canlı mikroorganizmalar” olarak tanımlanmaktadır.
•    Anne sütünün steril olduğuna uzun yıllar inanılmakla birlikte şimdi çok sayıda mikroorganizma ve özellikle bifidobakterileri içerdiği de bilinmektedir
•    Anne sütü içerdiği probiyotik bakteriler ve prebiyotik etkili oligosakkaridler ile bağırsak florasını erken olarak bebeğin lehine bifidobakter ve laktobasillerden oluşacak şekilde geliştirmektedir. 
Anne sütünün  bebeğin barsağı için: 
•    potansiyel probiyotik bakteri kaynağı olduğu görüldü 
•    800ml/gün anne sütü alan bir bebek günde 105 -107 bakteri alıyor 

Anne sütü probiyotikleri neyi sağlıyor?
•    Barsak bütünlüğünün koruması
•    Barsak geçirgenliğinin azaltılması,
•    Patojenlerin uzaklaştırılması
•    sIgA aktivitesinin oluşması için humoral bağışıklık yanıtının oluşması
•    Daha az enflamasyon,
•    Daha az atopi, allerji
•    Daha az otoimmun hastalık oluşacak şekilde bebeğin bağışıklık sistemini yaşam boyu kalıcı olacak şekilde düzenler. 

Anne sütü Prebiyotikleri
Anne sütünde bulunan Prebiyotik maddeler sindirilmeden barsağa gelip probiyotiklerin çoğalmasını sağlayan, enerji kaynağı olarak kullanılan maddeler.
•    Feçeste bulunan bifidobakteri  ve Laktobasil sayısını artırır
•    Zararlı bakteriler azalır
•    Barsağa gelen prebiyotikler bifidobakter ve Laktobasiller  ile fermentasyona uğrar
•    Kısa zincirli yağ asitlerinin (Postbiyotikler) açığa çıkması ile dışkı PHsı asite kayar daha az zararlı mikrop ürer.
•    Prebiyotikler diyare, üst solunum sistemi enfeksiyonları ve alerji sıklığını azaltır.