Anksiyete diğer adıyla kaygı, korkuyla benzerlik gösteren, kişinin katastrofik (felaketleştirici) bir şekilde düşünmesini ve kaynağı belli olmayan şekilde yoğun bir sıkıntı ve endişe duymasını ifade eden bir yaşantıdır. Fiziksel semptomlarında eşlik ettiği, yogun bir kaygı ve kötü bir şey olacak beklentisi ile karakterize olan klinik bir tablodur.
Hayatımızın normal akışında zaman zaman yaşadığımız bu duygu, kişinin hayatta kalmasını sağlamasının yanında bitirilmesi gereken işleri bitirmesine ve beklenmedik durumlara hazırlıklı olmasına yardımcı olur. Bu nedenle anksiyeteyi salt kötü bir deneyim olarak nitelendirmek yanlıştır. Bununla birlikte anksiyete aynı zamanda kişi tarafından yoğun olarak yaşandığında, kişiye rahatsızlık verebilmektedir. Bu duygu çok hafif düzeyden panik derecesine varan yoğunlukta olabilir. Anksiyete bozukluğu olan bireylerde çok yüksek oranlarla bir başka psikiyatrik rahatsızlıkta bulunmaktadır (örn. depresyon). Anksiyete bozuklukları genel popilasyonda en sık rastlanılan psikolojik rahatsızlıklardan biridir.
Kaç çeşit Anksiyete bozukluğu vardır?
Yaygın (genelleşmiş) Anksiyete Bozukluğu
Sosyal Anksiyete Bozukluğu (sosyal fobi)
Seçici Konuşmazlık (Mutizm)
Özgül Fobi
Panik Bozukluğu
Agorafobi
Anksiyete (kaygı) ile ilgili psikolojik rahatsızlıklardır.
Anksiyete bozukluğu tedavisi var mıdır?
Anksiyete bozuklukları tedavisinde öncelikle objektif ölçme araçlarıyla rahatsızlığın şiddetinin belirlenmesi ve kişinin rutin yaşamını ne derece bozduğunu tespit etmek ilk adım olarak sayılabilir. Anksiyetenin şiddeti ve bozucu etkilerine bağlı olarak gerekirse psikoterapiye ilaç tedavisi de dahil edilmelidir. Anksiyete bozukluklarında psikoterapi yöntemi olarak etkisi kanıtlanmış ve en çok deneysel araştırma yapılan terapi yöntemi bilişsel davranışçı psikoterapidir. Bilişsel davranışçı psikoterapi kaygı ve endişeye ilişkin bilişleri (düşünceler ve inançlar) ve kaçınma ile güvenlik sağlayıcı tutumlara yönelik davranış deneylerini içeren sistematik bir psikoterapi yöntemidir.
Psikoterapi süreci ortalama ne kadar sürüyor ?
Diger psikolojik rahatsızlıklarda oldugu gibi anksiyete bozukluklarının psikoterapi sürecide danışanın işbirliği gayret ve kararlılığına baglı olarak degişmektedir. Bununla birlikte bazı anksiyete bozuklukları (örn. yaygın anksiyete bozukluğu) digerlerine nazaran daha uzun bir terapi süreci olduguna dair bilimsel araştırma sonuçları vardır.
Anksiyete ile ilgili psikolojik rahatsızlığı olan kişilerin klinik psikolog veya psikiyatri hekimine başvurmalarını tavsiye ediyorum.