Anksiyete (Kaygı Bozukluğu) ile İlgili Merak Ettiğiniz Her Şey
Kaygı yaşadığımız normal duygularımızdan biridir. Kişinin kendisinin ya da sevdiklerinin tehlike yaşama ihtimali, fiziksel ya da duygusal olarak rahatsız edici bir durum endişe yaratabilir. Bu durumlar ortadan kalktığında kişinin kaygısı da ortadan kalkar. Fakat kaygı bozukluğunda böyle somut bir durum olmaksızın yoğun endişe hali devam eder.
Bir ya da bir çok faktör nedenleri olabilir, her bireyin yaşadığı neden diğerlerinden farklı olabilir. Başlıcaları; sağlık sorunları, kayıplar, çocukluk travmaları, kalıtım, iş hayatındaki sorunlar, maddi zorluklar, belki de kişilik yapımızın eğilimli olması…
Belirtileri arasında ise; sürekli kötü bişey olacak hissi, aşırı tedirgin yoğun endişe hali, sinirlilik, huzursuzluk, tahammülsüzlük, terleme, titreme, kalp atışlarının ya da nefes alışverişinin hızlanması, hazımsızlık ve mide sorunları, uyku problemleri en çok karşılaşılanlardır.
Neler yapabiliriz sorusuna gelecek olursak;
fiziksel olarak sağlığımızı iyileştirelim. Sağlıklı beslenerek, ihtiyacımız kadar uyuyarak, yeterli egzersizlerle yani düzenli bir yaşam oluşturarak, iyi bir ruh hali için ilk adımı atmış oluruz. Sonrasında anksiyetemizi tetikleyen durumların ve duyguların düşüncelerin farkına varalım ve bunları olumlularla değiştirmeye çalışalım. Nefes egzersizlerini ve gevşeme tekniklerini öğrenelim, kaygımız yoğunlaştığında kullanalım. Rahatlamamıza faydası olan çaylar, kokular kullanalım. Harekete geçip 15 dakika da olsa yürüme, esneme gibi bize o an iyi gelecek bir egzersiz yapalım. Bu hem vücudumuzdaki; hem de zihnimizde, ruhumuzdaki gerginliği azaltacaktır ve günlük yaşamımızı etkileyen, azalmasında etkili olamadığımız, başa çıkamadığımız durumda mutlaka bir uzmandan destek alalım. Herkese sağlıklı günler dilerim. Sevgiyle..