ANDROPOZ ve TEDAVİSİ
Erkeklerde yaşın ilerlemesiyle beraber erkeklik hormonu olan ve testislerde üretilen testosteronun ile böbrek üstü bezlerinden üretilen DHEA (dihidroepiandrosteron) hormonlarının azalması ile ortaya çıkan semptomlar bütününe andropoz veya yaşlanan erkek sendromu denir. Andropoz yaşı ilerleyen kadınlarda görülen menapozun erkeklerdeki karşılığıdır.
Bu hastalarda menapozdaki kadınlar gibi sıcak basması atakları, aşırı terleme, halsizlik, yorgunluk, zihinsel fonksiyonlarda azalma, vücut kas kütlesinde azalma ve mevcut kaslarda yumuşama, vücut yağ dokusunda artma, kemiklerde yumuşama gibi şikayetler görülür. Bunlarla birlikte erektil disfonksiyon dediğimiz sertleşme sorunu, libido dediğimiz cinsel istekte azalma, cinsel ilişkiden ve boşalmadan artık eskisi gibi zevk alamama, cinsel organda küçülme, testislerde yumuşama, prostatta yapısal değişiklikler, meni kalitesinde bozulma ve meninin azalması gibi cinsel sorunlar görülür. Bu durumlar erkeğin psikolojik yapısının bozulmasına, içine kapanmasına, kendine güvenin azalmasına, olaylar karşısında toleransının azalmasına ve çabuk sinirlenmesine sebep olur.
Andropoz gelişen erkeklerde normalde kendilerinden beklenmeyen davranış değişiklikleri görülebilir. Tüm bunlar erkeğin işini etkilediği gibi aile içi ilişkilerinde de bozulmaya ve hatta boşanmaya kadar giden sorunlara yol açabilir.
Andropoz, erkeğin hem fiziksel yapısının hem de psikolojik yapısının bozulmasına sebep olur ve hayat kalitesini bozar. Bu hastalık yavaş yavaş ve yıllar içinde geliştiği için kişi bu sorunlarının farkında olmayabilir, yaşlanmanın bir sonucu olduğunu düşünebilir. Bununla beraber her yaşlanan erkek andropoza girmez. Andropoz 40 lı yaşlara gelen erkeklerin bir kısmında başlar, yaşın ilerlemesiyle görülme sıklığı artar.
Yukarıda bahsedilen şikayetleri olan ve 40 yaşını geçen her erkeğin aslında hem andropoz açısından hem de prostat kontrolleri için 6 ayda bir üroloji uzmanına müracaat etmesi gerekir. Üroloji uzmanı yapacağı, muayene ve tetkikler neticesinde hastada andropoz gelişip gelişmediğini belirler. Andropoz gelişen hastalarda yapılması gerekenleri ve verilecek tedaviyi planlar.
Tedavide eksik olan hormonları yerine koyma tedavisi, sertleşmenin yeniden sağlanması için yan etkisi olmayan ve şu anda en güncel tedavi olan PRP tedavisi veya LSWT denilen şok dalga tedavileri yapılır. Bu tedavi ile erkekler yeniden cinsel olarak aktif hale gelirler, vücutlarındaki olumlu değişiklikleri hissederler, sonuçta psikolojik yapıları da düzelir, kendilerine güvenleri de artar ve hayattan tekrar zevk almaya başlarlar.
Üroloji uzmanına gelmeden kendi başlarına hormon tedavisi veya penisi sertleştirici ilaç kullanmaları hayatı tehdit edebilecek ciddi komplikasyonlara sebep olabilir. Ayrıca bu hastalıklar için bitkisel tedavi veya alternatif tedavi adı altında satılan ve bilimsel tıpta yeri olmayan ürünlerin kullanılması hastanın tedavi olmadığı gibi mevcut sağlığının da bozulmasına sebep olabilir. Bu yüzden andropoz şikayetleri olan hastaların gidecekleri tek adres üroloji uzmanıdır. Bu şikayetler için doktora gitmek ayıp değildir, diğer hastalıklarda nasıl doktora gidiliyorsa bu hastalıkta da doktora yani üroloji uzmanına müracaat etmek yapılacak en doğru davranıştır.