Doğum, hormonal değişiklikler ve ilerleyen yaşla beraber çoğu kadında genital dokularda değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişiklikler fonksiyonel ve psikolojik etkileri ile kadınların günlük yaşamlarını olumsuz yönde etkilemektedir. Ameliyatsız vajinal gençleştirme tedavileri genital estetik ve kozmetik jinekolojide giderek daha fazla tercih edilmektedir.
Daha önceleri vajinal dokuda meydana gelen değişiklikleri iyileştirmek amacı ile topikal uygulamalar, hormonal tedaviler ve kegel egzersizleri önerilmekte hastaların bir kısmı cerrahi uygulamalardan fayda görmekte idi. Halen labioplasti (iç dudak küçültme ),vajinoplasti (vajina daraltma ve perineoplasti (perine düzeltme ) gibi cerrahi uygulamalar hastaların bir kısmında ideal tedavi yöntemi olmaya devam etmektedir.Ancak günümüzde radyofrekans ve lazer (ablatif karbondioksit lazer ve non ablatif Er:Yag laser ) gibi enerji bazlı cihazlar ile ameliyatsız estetik jinekolojik uygulamalar yapılabilmektedir.
Doğum ve ilerleyen yaşla meydana gelen Vulva –vajinal gevşeklik, orgazm bozuklukları, menopozal dönemde oluşan genitoüriner sendrom, atrofik vajinit, hapşırma öksürme ve spor yaparken meydana gelen idrar kaçırma tedavilerinde son 10 yılda minimal invaziv uygulamalar giderek artan şekilde kullanılmaya başlandı
Menopozal dönemde genitoüriner sendrom:
Menopozal dönemde kadınların yaklaşık % 60 ‘ında vulvavaginal atrofi ve genitoüriner sendrom meydana gelmektedir. Menopozun etkileri ile çoğu kadının yaşam kalitesinde belirgin bir düşme gözlenirken bu nedenle hekime başvuru çoğu zaman olmamaktadır. Kadınların birçoğu menopoz dönemindeki bu etkileri normal kabul etmektedir. Tıbbın ve teknolojinin ilerlemesi ile güzel ve sağlıklı yaşlanma mümkündür .
Vulva, vajina ve mesane (idrar torbası) östrojen hormonu etkisi altında olan dokulardır. Menopoz döneminde bilindiği gibi östrojen seviyesi belirgin olarak düşmekte bu nedenle özellikle menopozal dönemde etkiler daha belirgin olmaktadır. Bu dönemde vücutta azalan östrojeni yerine koyma amacı ile hormon içeren ilaç tedavileri kullanılabilmektedir. Ancak hormon bağımlı kanserlerde bu ilaçlar verilmemektedir. Yine kadınların bir kısmı bu dönemde yan etkileri nedeni ile ilaç kullanmak istememektedir. Bu nedenle bu hastalarda enerji bazlı cihazların kullanımı alternatif bir tedavi yöntemi olarak hastalara sunulabilmektedir.
Genitoüriner sendrom nedir?
Çoğunlukla menopozal dönemde görülen genitoüriner sendrom kronik bir hastalık olup seksüel sağlık ve yaşam kalitesini önemli ölçüde etkilemektedir
Genitoüriner sendrom belirtileri nelerdir?
Vulvavaginal atrofi (doku kaybı)
Vulvar ve vajinal Kaşıntı
Vulvavajinal gevşeklik
Vulva vajinal kuruluk ve irritasyon,
Disparoni (ağrılı cinsel ilişki)
Vajinal Kuruluk
Vajinal Yanma
Ağrılı işeme
Sık sık idrar yapma isteği
Acil işeme isteği
İdrar kaçırma
Orgazm bozuklukları