İşte Bu Doktor İndir

ALTINCI HASTALIK

  1. Altıncı hastalık nedir?

Altıncı hastalık, roseola infantum veya egzantema subitum adlarıyla da bilinen, ani başlangıçlı, genellikle iyi gidişli, 3-5 gün yüksek ateşle seyreden, kendiliğinden iyileşen döküntülü bir çocukluk çağı hastalığıdır. Çoğunlukla kış ve bahar aylarında görülme sıklığı artar ancak yılın her döneminde vakalar görülebilir.

  1. Nedenleri nedir?

Hastalığa sebep olan virüsler uçuk mikrobu ile aynı aileden olan  HHV6 ve HHV7 virusleridir. En sık HHV6’ya bağlı hastalık görülür. Bununla birlikte 2. Kez hastalık geçirenlerde HHV7  daha çok akla gelir.

  1. Hangi çocuklarda daha çok görülür?

Genellikle  6 ay ile 36 ay arasındaki süt çocukları ve oyun çağı çocuklarını etkileyerek hastalık oluşturur. Erişkinlerde ve büyük çocuklarda çok nadiren hastalık oluşturabilir.

  1. Belirtileri nelerdir?

Hastalık çoğu zaman  3-5 gün süren yüksek ateş ile başlar, halsizlik, huzursuzluk, burun akıntısı, öksürük ve hafif sulu dışkılama görülebilir. Ayrıca çocuk her zaman olduğundan daha uykulu davranabilir. Hastalığın seyri sırasında ateş 40 dereceyi dahi bulabilir  ve  yüksek ateşe bağlı olarak Ateşli havale (Febril konvulziyon) görülebilir. Ateşin 3-4. günlerinde göğüsten başlayan daha sonra ense, yüz, kol ve bacaklara doğru hızla ilerleyen elle hissedilebilen, pembe renkli  noktasal döküntüler ortaya çıkar. Bu döküntüler genellikle kaşıntısız olmasıyla allerjik hastalıklardan ayrılır.  Oluşan döküntüler ateş düştükten sonra 3 gün içerisinde  kendiliğinden solarak iyileşir.

  1. Bulaşıcı mıdır?

Altıncı hastalık virüsün yoğun olarak bulunduğu üst solunum yolu salgıları, tükürük ve burun akıntısı ile bulaşır.

  1. Nasıl teşhis edilir?

Altıncı hastalıkta, çocuklar genellikle odağı net olarak belirlenemeyen ateş tablosuyla hekime başvururlar, bu sebeple de  ayırıcı tanı yapılması güçtür.  Genellikle hastalığın tipik seyri gözlenip ateşin düşmesi ve döküntülerin ortaya çıkması ile tanı konulur . Hastalığın ilk günlerinde kesin tanı koydurucu, diğer ateşli hastalıklardan ayırt edilebilen spesifik klinik ve laboratuvar bulgu yoktur. Hastalığın kesin tanısı için kullanılan detaylı testler belirli bir zaman aldığından hastanın o anlık acil tanısı için pratik değildir. Bu nedenle acil şartlarda kan sayımı , crp gibi  bakılacak bazı enfeksiyon parametreleri  hastalığı tahmin etmede yardımcı olacaktır. Gerek duyulan vakalarda kanda PCR yöntemi tanıya yardımcıdır.

 

  1. Nasıl tedavi edilir?

Altıncı hastalık  genellikle spesifik bir antiviral tedavi gerektirmeyen iyi seyirli bir hastalıktır. Ateşli havale (Febril konvulziyon) riski nedeniyle parasetamol veya ihtiyaç halinde ibuprofen grubu ilaçlar ile ateş kontrol altına alınmalıdır. Ilık duşlar aldırmak ateş kontrolünü sağlarken, aynı zamanda çocuğun yaşam konforunu arttırır.

Hastalığın iyileşme sürecinde tüm viral enfeksiyonlarda olduğu gibi destek tedavi çok önemlidir. Bol sıvı gıda tüketimi, C vitamini ve antioksidan içeren meyve tüketimi komplikasyonların gelişimini azaltmaya yardımcı olacaktır. Hasta çocuklar bu dönemde  iştahsız olabilir ve genellikle katı gıdayı reddeder. Bu dönemde proteinden zengin etli çorba, sulu yemekler, yoğurt, ayran ve kefir gibi zengin probiyotik içerikli gıdalar beslenmede ön planda tercih edilmelidir.

  1. Bu hastalıklardan nasıl korunmak gerekir?

Solunum yolu hastalıkları özellikle kalabalık, kapalı ve havalandırmanın kötü olduğu ortamlarda hızla yayılma kapasitesine sahiptir. Altıncı hastalık da bir solunum yolu enfeksiyonu olup hasta , ateşli çocuklar ile temastan  kaçınmak  korunmada en önemli faktördür. Ayrıca ateşli dönemlerde çocukların okul ve kreşe gönderilmemesi hastalığın diğer çocuklara da yayılımını azaltıcaktır.