İşte Bu Doktor İndir

Aldatma sonrası evlilik terapilerinde çok sık karşılaştığım ve iyileşmeyi zorlaştıran şeylerden biri de aldatan eşin eşinin acısına empati göstermedeki başarısızlığı yada isteksizliğidir. Aldatma sonrası aldatan eş aldatmayı konuşmaktan çekinir. Konuşunca her şeyin daha da kötü olacağını düşünür. Biran önce her şeyin yoluna girip evliliğinin eskisi gibi olmasını ister. Ancak bunun bu kadar çabuk olması mümkün değildir. Aldatan eş eşini yeniden kazanmak ve evliliğini kurtarmak istiyorsa karşısında bir yaralı olduğunu yaranın iyileşmesi için empati, güvenli ortam ve zamana ihtiyaç olduğunu bilmelidir. Aldatan eş sorumluluk alıp eşiyle içten bir diyaloğa girmeden, travmanın acısı anlaşılmadan güvenin gelişmeyeceğini bilmelidir ve bu doğrultuda gerekeni yapmaya hazır olmalıdır. Aldatılan eş ise evliliğini kurtarmak istiyorsa bütün acısına ve güvensizliğine rağmen aldatan eşin sorumlu ve güven verici davranışlarına kucak açmalıdır.
Aldatılan kişi “pişmanım, bir daha asla yapmayacağım” sözünü aldatmış olandan sık sık duymak ister. Bu da yeterli olmaz çoğunlukla, aldatanın aynı hatayı yapmadığından ve yapmayacağından emin olmak ister. Bu yüzden aldatmış olanın ensesinde dolaşmak, gölge gibi peşine düşmek, en önemsiz şeyler için bile kullandığı şifreleri bilmek, her an kiminle konuştuğunu öğrenmek ister. Aldatılanın bu istekleri, aldatanlar tarafından genellikle paranoyaklık olarak görülür; oysa bunlar istekten ziyade bir hak olarak görülmeli ve kontrole gerek kalmadan “otokontrol geliştirmeli”, şeffaf olmalı ve bilgilendirici davranmalıdır. Sadakatsizlik ile temelleri sarsılan ilişkinin sadakatsizlik sonrasında sağlamlaştırılabilmesi, iki taraf arasındaki güvenin yeniden oluşturulabilmesi, her iki tarafın da sadakatsizlikte payını görebilmesi ve olası ihanetlerin önüne geçilebilmesi için sadakatsizliğin nedeninin tam olarak anlaşılması gerek. İhanet; ayrıntılarına kadar irdelenmediği, iyice çözümlenmediği sürece ihanetin kök nedeni anlaşılmayabilir. 
Aldatma sonrası aldatan eş iki acı gerçekle yüz yüze gelir.
1.Hayatında nelerin kendisi için önemli olduğunu algılaması ve bunları yitirmenin nasıl bir şey olduğunu anlamak
2.Yaşamındaki önceliklerin sıralamasının değiştirmesi gerektiğinin farkına varmak
         Aldatma ortaya çıktığında aldatan eş eşine gerçekten değer veriyorsa eşinin kapıdan çıkıp gitmesi gerçeği ile yüzleşince son derece duyarlı, kırılgan ve öğrenmeye açık olacaktır. Eğer eşini tekrar geri istiyorsa davranışlarını düzeltir. Eşini ve ailesini yitirme gerçeği ile karşı karşıya gelmek onun için uç bir deneyim olmuştur. Bu durumda eşini tekrar geri kazanmak için eşinin kendisinden istediklerinin çoğunu yapar.
         Eşini kaybetmemek için onun gereksinimlerini yerine getirir. Güvenini tekrar kazanmak için elinden geleni yapar. Sorumluluk alır, verdiği sözlerde durur, tutarlı davranır. Gecikeceği zaman haber verir. Hatta aldatma travmasını atlatmada bir evlilik terapistinden bir çift olarak destek almayı faydalı bulur. Eşinizin samimiyetini  sezersiniz.
        Aldatma sonrası aldatan eş sorguya çekilmekten eşinin öfkesini izlemek ve ona yaklaşamamak ve eşle birlikte bir evlilik terapistinin önüne oturup bütün kirli çamaşırlarını ortaya dökmekten hiçte hoşlanmaz. Ancak eşine değer veriyorsa evliliğini kurtarmak istiyorsa her şeye rağmen eşinin güvenini kazanıp kalbine girebilmek için bunları yapması gerektiğini  bilir ve bunları yapar. Bu sorunda eşin güvenini kazanmaya ve onunla birlikte yürümeye istekli olur.
       Aldatmadan sonra kuşkulanmamak güvenmek ve zamanla bağışlamak hiçte kolay olmamakla birlikte mümkündür. Aldatma her zaman boşanma nedeni değildir. Çift sorunlarıyla yüzleşip aldatma nedenleri ortaya çıkarılıp çözümlenirse çift gerçekten birbirlerinin dünyalarına ulaşabilirlerse ilişkileri eskisinden daha da yakın daha da derin bir ilişkiye dönüşebilir.