Merhaba,
Zorbalık, kendisini daha üstün görmesi ile diğer çocuk ya da çocuklara kasıtlı olarak fiziksel, sözel ya da sözel olmayan(bakış,mimik) şekilde onu küçük düşürücü, aşağılayıcı davranış şeklidir.
Zorbalık gören çocuk, korku ve endişe hisseder. Zorbalık gördüğü için okula gitmek istememe, ortama girmek istememe gibi davranışlar sergileyebilir. Bu durum onda benlik saygısını azaltır ve kendisine olan özgüvenini zedeler. Bazen bu tarz duygular çocukta kalıcı olabilir ve ileriki yaşlarında da bu durumun etkisinde kalabilir. Bu nedenle okulda zorbalık yapan bir çocuk için rehberlik,idare ve öğretmen iş birliği halinde çalışmalar yapmalıdır ve ailesine bilgiyi fark edildiği ilk günden vermelidir. Okul içerisindeki bu çalışmaların işe yaramadığı noktada öğrenci rehberlik tarafından bir uzmana yönlendirilmelidir.
Zorbalık gören çocuğa ise; bu durumu basitleştirmemeli, bunun bir şaka ya da geçici bir durum olduğu aktarılmamalı, iyice dinlenmeli ve söylediklerinin, anlattıklarının önemli olduğu belirtilmelidir. Zorba olan çocuğa karşı önlem alması gerektiğini, böyle bir durumla karşılaştığında en yakında olan öğretmenine ya da yetişkine iletmesini ve sessiz kalmamasını, ona "hayır bana bunu söyleyemezsin" deyip ortamdan uzaklaşıp güvendiği bir arkadaş ya da arkadaşlarının yanına gitmesi gerektiği aktarılmalıdır.
Zorbalık öğrencide yaşantısal deneyimlerle kendiliğinden oluştuğu gibi bakım veren ebeveynleri tarafından da öğrenilmiş bir durum olabileceği asla unutulmamalıdır. Ebeveynleri tarafından dışlanan, aşağılanan, küçük görülen bir çocuğun; kendisinden daha zayıf birisine aynı davranışları göstermesi kaçınılmaz bir gerçektir.
Önemli olan ve üstünde durulması gereken konu ise, davranışı kabul etmeyip; davranış değişikliğini sağlamaya çalışmaktır.
Her çocuk özeldir.