İşte Bu Doktor İndir

Akne, halk arasında sivilce olarak bilinmektedir. Başta ergenlik dönemi olmak üzere her yaşta görülmektedir. Şiddetli akne özgüven eksikliğine, beden algısının bozulmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle önemsenmesi gereken bir durum olarak karşımıza çıkıyor. Aknenin sebepleri çoktur ancak biz beslenme kısmına değineceğiz.

Süt: Özellikle düşük yağlı süt tüketimi, akneye sebep olmaktadır. Bu nedenle akne tedavisi sırasında sütten uzak durmakta fayda var. Ancak diğer süt ürünlerinin akneye sebep olduğuna dair bir veri bulunmamaktadır. Bu nedenle diğer süt ürünlerinden rahatlıkla faydalanabilirsiniz.

Yeşil Çay: Yüksek miktarda antioksidan maddeler içermektedir. Yeşil çayın aynı zamanda anti-inflamatuvar ve antimikrobiyal özellikleri de vardır ve yapılan çalışmalarda yeşil çayın sivilce tedavisinde etkili olduğu görülmüştür.

Glisemik Yük - Glisemik İndeks (Şekerli ve Yüksek Karbonhidrat İçeren Besinler): Deri altında üretilen ve antioksidan, antimikrobiyal, anti-inflamatuvar etkiye sahip bir hormon vardır. Bu hormonun adı, “Adiponektin”dir. Sivilce problemi olan bireylerde serum adiponektin düzeyi daha düşüktür. Yani sivilce problemi olan bireylerde, aynı zamanda adiponektin eksikliği de olabilir. Adiponektin ile glisemik inseksi ve glisemik yükü yüksek olan besinler arasında ters ilişki vardır. Kısacası karbonhidrat içeriği yüksek diyetler ve basit karbonhidrat kaynakların tüketimi sivilce oluşumuna sebep olmaktadır.

Yağ Tüketimi: Sivilce problemi yaşayan bireyler, diyetinde daha çok omega-3 yağ asidi içeren besinlere yer vermelidir. Balık, ceviz, keten tohumu tüketimini arttırmalıyız. Ayrıca doymuş yağ asidi sivilce oluşumu da tetiklemektedir. Hayvansal kaynaklı besinlere ve hazır gıdaların tüketiminden kaçınılması gerekiyor.

İnsülin Direnci: Sivilce problemi olan kişilerde, insülin daha sık görülmektedir. Bu nedenle eğer kişinin fazla kilosu varsa diyetisyen eşliğinde sağlıklı bir diyet uygulaması faydalı olacaktır.

A Vitamini ve Çinko: Şiddetli akne tedavisinde, A Vitamini ve Çinko takviyesinin olumlu faydaları vardır. Ancak kesinlikle dermatolog gözetiminde kullanılması gerekmektedir.