Akciğerlerde virüs ve bakterilerin çoğalması sonucu ortaya çıkan ve grip gibi bulaşıcı hastalıklardan sonra gelişen akciğer enfeksiyonları tedavi edilmediği takdirde özellikle bağışıklık sistemi düşük çocuk ve yetişkinlerde ciddi sağlık problemlerine yol açabilir. Bu bakımdan belirtiler ortaya çıktığında uzman bir doktora başvurulmalı, doğru tanı ve tedavi alınmalıdır.
Akciğer Enfeksiyonları nelerdir?
Akciğer enfeksiyonları genel başlığı altında değerlendirilen hastalıklar şöyle sıralanmaktadır:
Zatürre (Pnömoni): Akciğerlerdeki hava keseciklerinin enfeksiyon nedeniyle iltihaplanması ve sıvı ile dolması zatürre olarak tanımlanır. Zatürre son derece ciddi bir hastalıktır; tedavi edilmediği takdirde organlara zarar verebilir, nefes zorluklarına yol açabilir ve hayatı tehdit eder. İleri yaş veya kronik hastalığı olanlar bu hastalıkta en yüksek risk grubundadır.
Bronşit: Virüs veya bakteri nedeniyle gelişen bronşit, grip gibi hastalıklara bağlı olarak bronşların iltihaplanması durumudur.
Bronşiolit: Aciğerlere hava taşıyan kanalların en küçüklerinden biri olan bronşiollerde gelişen enfeksiyonlar ise bronşiolit olarak adlandırılır. Bronşiolit en çok bebekler ve küçük çocuklarda ortaya çıkar. Nefes darlığı gibi sorunlar görüldüğünde ilaçla tedavi edilir.
Akciğer enfeksiyonlarının belirtileri nelerdir?
Akciğer enfeksiyonları genelde net belirtilere sahiptir. Belirtiler görüldüğünde doktora başvurulmadığı takdirde ise enfeksiyon ilerleyerek hastanın şikayetleri ağırlaşabilir ve tedavi güçleşebilir.
Akciğer enfeksiyonlarının en yaygın belirtileri şöyledir:
- Yüksek seyreden ateş
- Geçmeyen, inatçı öksürük
- Öksürme sırasında göğüste ağrı hissedilmesi
- Balgam çıkarma
- Nefes almada zorlanma
- Eklemlerde ve kaslarda ağrı
- Terleme
- Halsizlik ve iştahsızlık
Akciğer Enfeksiyonu Tanı ve Tedavisi
Akciğer enfeksiyonu tanısında öncelikle doktor hastanın şikayetlerini dinleyerek fizik muayene gerçekleştirir. Kesin tanı için akciğer grafisi, BT (bilgisayarlı tomografi) çekimi ile kan ve bazen de kültür testleri yapılabilir.
Tanı sonrası tedaviye vakit kaybetmeden başlanır. Bakteri kaynaklı enfeksiyon söz konusu olduğunda mutlaka antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. Antibiyotik, doktor kontrolünde ve önerildiği şekilde düzenli olarak kullanılmalıdır. İleri seviyede olan akciğer enfeksiyonlarında serum da uygulanabilir. Nefes darlığı olan hastalarda ise oksijen desteği gerekebilmektedir.
İyileşme sürecine yardımcı olarak, hastanın düzenli ve sağlıklı beslenmesi, başta sigara olmak üzere zararlı alışkanlıklardan uzak durması, bol su tüketmesi ve istirahat etmesi önemlidir.