Aile terapisi, doğası gereği, her bir kişiye ve aile birimine fayda sağlamayı amaçlamaktadır. Sorunlar ailenin bir üyesinden kaynaklanıyor gibi görünse de, aile üyeleri arasındaki derin duygusal bağ herkesin etkilendiği anlamına gelir, bu nedenle bir kişiyle sorunları çözmek herkese fayda sağlar.
Ebeveynler: Ebeveynler arasındaki herhangi bir sorun tüm aileyi etkileyecektir. Ebeveynler anlaşmazlıkları veya daha derin sorunları gizlemeye çalışsalar da, çocuklar sezgiseldir ve sıkıntıyı hissederler. Alkolizm, uyuşturucu bağımlılığı veya depresyon gibi sorunları olan yetişkinler, ebeveynlerin kendi sorunlarıyla yüzleşmesine yardımcı olabilecek ve daha iyi iletişim için teknikler konusunda onlara rehberlik edebilecek bir terapistten rehberlik alarak çocuklarını onurlandırırlar. Ebeveynlerin ruh sağlığındaki iyileşme, çocukları için daha dürüst ve besleyici bir ortam yaratacaktır.
Gençler: Zaman zaman, örneğin bir ergen okul çalışmalarını veya sağlığı etkileyen bir sorun yaşıyorsa, terapi hemen gerekli hale gelir. Sorunlar arasında yeme bozuklukları, zorbalık, uyuşturucular, kaygı, kendine zarar verme, depresyon ve hatta intihar düşünceleri olabilir. Ebeveynlerin sorunları kendi başlarına çözmesinin son derece zor olduğu durumlarda, bir akıl sağlığı uzmanının müdahalesi daha iyi iletişim için stratejiler sağlayabilir ve hatta hayat kurtarabilir. Bazen bir okul rehberlik danışmanı tarafından müdahale tavsiye edilir veya kanun yaptırımını içeren durumlarda, mahkeme tarafından çocukların gözaltına alınmasına alternatif olarak terapi gerekebilir. Ergenlik ve ergenlik yılları her kuşakla daha karmaşık hale geliyor ve araştırmalar sorunların olası nedenlerine ışık tutuyor,iyi seçimleri ve sağlıklı ilişkileri teşvik etmek için yeni stratejilerin geliştirilmesine rehberlik etmek.
Çocuklar: İlkokuldaki çocuklar bile anksiyete veya depresyon yaşayabilir ve tüm aileyi içeren danışmanlık hizmetlerinden yararlanabilir. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu veya DEHB olan çocuklar, evdeki ve okuldaki ilişkileri etkiler. Aile terapisinde aile, birbirlerine yardım etmenin ve desteklemenin yollarını öğrenebilir. Stres ve güç mücadelelerini en aza indirmeye yardımcı olabilecek sağlıklı başa çıkma becerileri geliştirebilir.