Yetişkinliğe geçen çocuk fiziksel ve duygusal gelişmeler gösterir. Gösterdiği bu gelişimler, ergenin kendine iyi bir gelecek için çabalamasıdır.
Ergenin sağlıklı ve normal gelişimi her zaman önemsenmelidir. Bireyin ergenlik döneminde psikososyal gelişiminin desteklenmesi, gelecek yaşamının temelini oluşturmaktadır. Çocukların, fiziksel sağlığı ile birlikte psikolojik sağlığınında desteklenmesi, sosyal olarak uyumlu bireyler ve sağlıklı bir gelecek sağlar.
Ergen ve aile bireyleri arasındaki olumsuz iletişim tüm aile bireylerini olumsuz etkiler. Çocuğu ciddiye almama, dinlememe, sürekli eleştiri, kıyaslama, aşağılama, olumsuz yorumlama, çocuk üstünde çaresizlik yaratır. Aile ve ergen arasında ki olumsuz iletişim, ergenin kendine başka bir dünya arama çabasına sebep olabilir. Bu çaba ergeni alkol bağımlılığına, madde bağımlılığına, tehlikeri gruplara yönelim gibi yüksek riskli davranışlara itebilir.
Ailede şeffaflık önemlidir. Aile bireyleri arasındaki iletişim açık, hoşgörülü, tutarlı, anlayışlı, kurallı, şefkatli ve demokratik olmalı ; çocuk tatmin duygusunu ailede öğrenmelidir. Ailede kararların ortak alınması çocuğun sorumluluk bilincini , muhakeme yeteneğini artırır; karar verme becerisini geliştirir.
Ergeni başkalarının yanında uyarmayın, uyarı içeren konuşmaları çocuğunuzla yalnızken ve sakince yapmaya özen gösterin.
Hem siz hem çocuğunuz sinirliyken çocuğunuzla gerginlik yaratan konu hakkında konuşmaktan, tartışmaktan kesinlikle kaçının; sakinleşmeyi bekleyin ve daha sonra yaptığı davranışla ilgili konuşun.
Konuşurken başka bir işle uğraşmayın, tamamen çocuğunuza odaklanarak göz teması kurun, onu dinleyin.
Yargılamak yerine anlamaya çalışın.
Asi, sinirli davranışlar sergilenmesi duyduğu öfkeden kaynaklanablir. Bu öfke kendisine veya bir başkasına duyduğu öfke olabilir.
Sürekli mutsuz, olumsuz olması üzüntüler yaşadığını gösterebilir.
Geçimsiz, somurtkan halleri başarısız olma endişesinden kaynaklanabilir.
Tüm olumlu yaklaşım ve tutumlara rağmen ciddi gerginlikler yaşanıyorsa uzman yardımına başvurup destek alın.
Klinik Sosyolog Özlem Hacıoğlu