Agorafobi Nedir?
Agorafobi, belirli bir yerde kapana kısılma ya da kaçamama gibi irrasyonel ve yoğun bir korku ile karakterize edilen ciddi bir anksiyete bozukluğu türüdür. Agorafobik çoğu insan özellikle kalabalık ve toplu alanlarda güvende hissetmez. Evden çıkmak istemez veya çıkarken yanlarında güvendikleri birisi olsun isteyebilirler. Kişiler bir panik atak veya müdahale edilmesi gereken durumunda kendilerine ulaşılamayacağını düşünebilirler, bu durumda kişinin kaygı ve korku seviyesini arttırmaktadır. Kapalı ve kalabalık ortamlara girmede, toplu taşıma kullanmakta, evden uzak kalmakta zorluk yaşamakta ve kaçınmaktadırlar. Bu durum başkalarına bağımlılık geliştirme, sosyalleşememe gibi birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Özetle agorafobinin getirdiği kaçınma davranışı kişilerde işlevselliği etkilemektedir.
Agorafobinin neden ortaya çıktığı net bir şekilde bilinmese de biyolojik, psikolojik ve çevresel faktörlerin etkileşiminden kaynaklandığı bilinmektedir. Bunun yanı sıra; panik bozukluk, başka fobilerin bulunması, genç yaş, cinsiyetin kadın olması, aşırı içe dönüklük, kaçınan ve bağımlı kişilik özelliklerine sahip olmak, ayrımcılığa maruz kalmak, travma geçmişinin olması agorafobi riskini arttıran faktörlerdir.
Agorafobi tedavisi diğer tüm tedavilerde olduğu gibi kişinin kendisine ve semptomların yoğunluğuna göre şekillendirilmektedir. Genel olarak tedavi basit yaklaşımları, egzersizleri, uyku hijyenini, stres faktörlerini kontrol altına almayı, doğal destek gruplarıyla zaman geçirmesini sağlamayı içerir. Tüm bunlar kişinin işlevselliğini arttırmayı, hayat kalitesini arttırmayı, semptomları hafifletmeyi amaçlar. Bu süreçte bilişsel davranışçı terapi başta olmak üzere birçok terapi tekniğinden faydalanılmaktadır.