AÇ OLAN BEDENİM Mİ DUYGULARIM MI?
Diğer duygulara oranla öfke toplumumuzda daha kolay ifade edilen bir duygudur. Peki her zaman öfke gerçekten öfke midir? Ne demek istiyorum beraber bakalım. Olayların bizde uyandırdığı ilk duygusal tepkilerimiz birincil duygulardır. İkincil duygular ise hissedilen birincil duygunun rahatsızlık vermesi durumunda onu gizlemek için kullanılan duygulardır. Öfkenin altında başka duygular yatabilir ve öncelikle bu duyguların fark edilmesi önem taşır. partnerimize duyduğumuz öfke, onu kaybetme korkusunun bir sonucu olarak ya da onun bizi kırmış olması, yaralaması olarak ortaya çıkabilir. Esas duygumuzu maskelemek ya da yüzleşmekten korktuğumuz için bazen ikincil duygularımızı kullanıp bunun nedenlerini anlayamayız, başkaları tarafından anlaşılamayız ve daha fazla öfkelenebiliriz.
Duygusal açlıkta; bireyler üzgün, gergin, stresli oldukları anda bu hisleri bastırmak amacıyla kendilerini yemek yemeye iterler.
-Aniden yemek yeme isteği oluşur.
-Doygunluk hissi oluşmaz içinde bulunduğu durumdan kurtulmak amacıyla daha fazlasını yemek ister.
-Yemek yedikleri için pişmanlık duygusu yaşayabilirler.
-Şeker hamur işi ve yağlı gıda tüketme ihtiyacı fazladır.
-Bazen gizlice yeme hissi vardır, yediğini ötekiler bilmesin ister.
Duygusal açlık yemekle doldurulamaz. Yemek yemek o anda iyi hissettirebilir ancak yemeyi tetikleyen duygular hala oradadır. Altında yatan sorun çözülmediği sürece bu döngü devam eder. Siz de duygusal açlık hissettiğinizi düşünüyorsanız psikolojik destek alabil