İşte Bu Doktor İndir

Yılın her haftası için bir ders.Kendi içimizde uyanmak için yapılacak bir içsel hatırlama dersleridir.Gün içinde haftalık dersi hatırlatacak notunu cebinden çıkarıp kendine kısa molalar ver ve içe dön.

 

1.DERS :

UYANIK OLMAK

Bu derste öğrenilmesi gereken tek şey uyanık olmaktır,İzlemektir kendini ,zihnini ,duygularını,attığın her adımı ve nefesini.Bir alan açmaktır her türlü düşüncene,duygularına,zihninden geçen her düşünceye.Seni ele geçiren her türlü arzuya .Her küçük hareketi izle.Okulda,evde,televizyon karşısında,müzik dinlerken ,ders dinlerken ,yürürken,koşarken,yemek yerken ,içerken, duş alırken,havuzda ,deniz de yüzerken ….gibi.Her şeyi izlemeye devam et. .Her şeyi izlemek için bir fırsat olmasına izin ver.Konuşurken sesini izle ve dinle.Ve sen izlediğinde bir netlik belirdiğini fark et..Neden izleyicilikte ortaya netlik çıkar? Çünkü daha dikkatli oldukça,aceleciliğin daha çok yavaşlar.Daha zarif olursun.İzlediğinde geveze zihin daha az konuşur.Çünkü gevezelikte kullanılan enerji şimdi değişip izleyicilik olur.Bu aynı enerjidir ama şekli ve kullanıldığı yer değişmiştir.

2.DERS :

BAŞKALARI RÜYA GÖRÜRKEN UYANIK OLMAK

Bir Buddha uyanıklığında olan ile ve başkaları arasındaki fark budur.İnsanlar yalnızca hayal kurar;aslında yaşamazlar.Bir gün yaşamayı umut eder,gelecekte yaşamaya hazırlanırlar ama yaşamazlar.Ve o gün asla gelmez.O günden önce ölüm gelir.

Bir Buddha uyanıktır.Derin uykudayken bile rüya görmez.Arzular kaybolduğunda,rüyalar da kaybolur.Rüyalar uyku diline çevrilmiş arzulardır.Bir buddha mutlak bir uyanıklık içinde uyur.İçindeki ışık yanmayı sürdürür.Beden dinlenmelidir.Bu yüzden beden uyur.Işık uyumaz,onun dinlenmesine gerek yoktur.O enerji asla tükenmez.Orada ,benliğinin merkezinde küçücük bir ışık yanmayı sürdürür.Tüm dış kenar yani beden derin bir uykudadır ama o ışık yani bilinç uyanıktır.FARKINDADIR.Bizler uyanıkken bile derin bir uykudayız.O ışık ise uykudayken bile uyanıktır.

3.DERS:

DÜŞÜNCELERİN TAKİBİ

Meditasyon yaparken her zaman şunu izle!

Düşüncelerin mi sana yön veriyor, yoksa sen mi düşüncelerine yön veriyorsun? Pek çok şey bu içgörüye bağlıdır.

Düşüncelerin hakimiyeti altında mısın?

Seni oraya buraya sürüklüyorlar mı?

Seni telkin ediyor,seni büyülüyor,sen de saplantılar yaratıyor lar mı?

İplerin onların elinde mi ve sen bir köle misin sadece?

Yoksa efendi misin?

Düşüncelerine ‘’DUR’’ diyebiliyor musun?

Onlara sözünü dinletebiliyor musun?

Onları açıp kapatabiliyor musun?

İnsanlar bunu asla düşünmezler çünkü bu onların aşağılanmış, zayıf hissetmelerine sebep olur. Onların iktidarsızlığını gözler önüne serer.

Oysa onları izleyen olduklarını fark ettiklerinde iktidar onlarda olur.

4.DERS:

NEFRETİ SADECE SEVGİ DAĞITIR.

Sevgi ışıktır ve yalnızca ışık karanlığı dağıtır.Sevgi benliğin ışığıdır nefret ise benliğin karanlığıdır.

Peki kendi içsel alanımıza Işık nasıl getirilir?Zihnimizde sessiz ,düşüncesiz, bilinçli, tetikte, farkında ve uyanık olarak kendimizi farkettiğimizde getirilir.Ve tetikte her duygunun farkında olduğun an nefret yok olur.Bunlar yapılması gereken deneylerdir ,anlaşılması gereken sözler değil.Meditasyon yaparak gözünüzün önüne gelen her düşünceyi ve peşinden sürüklenen duyguları izleyin.İzledikçe düşüncelerin sizi yiyip bitiren enerjileri kaybolur.

Kendi içinizde bilişsel bir deney yapın Birinden bilinçli olarak nefret etmeyi deneyin ve bunun ne kadar imkansız olduğunu görün.Çünkü kalplerin ve varoluşun özü sevgidir.Mutaka bir kanaldan ,bir sebepten sevgi akacaktır oluşturduğunuz alana.Eğer nefret oluşursa bilinç kaybolmuştur .Hiç bir zaman nefret ve bilinç aynı anda oluşmaz.Bilinçliysen nefret kaybolur. Çünkü bilinçte her zaman sevgi özkaynak olarak vardır.İkisi bir arada bulunmaz.Işık ve karanlık bir arada olmaz.Çünkü karanlık ışığın yokluğundan başka bir şey değildir.

5.DERS:

HAYAT KISA

Hayat öyle kısa ki öyle anlık ki , onu kavgalarla boşa harcama. Kendi içsel sessizliğinde okyanusunu bul.

6.DERS:

İZLE VE ANLA

Ahlak, yalnızca bir toplumsal stratejidir.Bir şey bir toplumda doğruyken,bir başka toplumda yanlış olabilir.Bu gün iyi olan yarın kötü olabilir.Ahlakçı insan her zaman yargılar,farkındalıklı insan asla yargılamaz.O yargısız bir bilinçte yaşar. O yalnızca İZLER ve ANLAR.

7.DERS:

KENDİNİ FARKETMEK

Kendini tanımak ve bilmek için kendine kendi içinde alan açman gerekir.Kendin hakkında ne düşünüyorsun?Kendi ahmaklığını hatalarını görmek,ıstıraplı olacaktır.Başka insanları ahmak olarak görmek kolaydır.Hatta herkes bir diğerini ahmak olarak çok rahat görür.Ama kendi ahmaklığını görmek ,bilgelik yolunda büyük bir adımdır.Bunu görmek benliğini ,bilincini dönüştürür.

8.DERS :

NE ÖVGÜ NE KÖTÜLEME ETKİLEMESİN SENİ

Bilge insan için övgü ve suçlamanın hiçbir farkı yoktur.Hepsi aynıdır. Henüz uyanmamış bir insanın seni övmesi yada suçlaması neyi değiştirir?Her ikisi de o kişinin derin uykusundan doğar.

Gece rüyanda bir adam sana bağırır ve seni suçlar yada över ise bunu dikkate alacak mısın? Senin için bu herhangi bir şeyi değiştirir mi? İşte günlük hayatımız da da olan şey budur.Herkes zihninin rüyasındadır.Rüyada bir insan seni ayıplayabilir yada seni övebilir.Uyanık olduğun zaman sen onun rüya gördüğünü ve uyuduğunu bilirsin. Bu nedenle farkındalığa uyandığın zaman ne övgü nede yerme seni etkilemez.

9.DERS :

KENDİNİ ÖZDEŞLEŞTİRME

Mutluluk gelirse çok heyecanlanma ,hüzün gelirse çok üzülme.Her şeyi yumuşak bir eda ile karşıla.Onlar senden ayrıdır ,kendini onlarla özdeşleştirme.Yaşayan sen değil bir başkasıymış gibi karşıla.

Sadece bu küçük aracı dene bir başkasına olmuş gibi,belki bir roman yada bir filmdeki bir karakteri izler gibi.Sen yalnızca bir seyircisin.Evet mutsuzluk orada ,mutluluk ta orada ama sen buradasın.

Kendini özdeşleştirme,’’ben mutsuzum ‘’ deme.Yalnızca ‘’ ben seyirciyim.Mutsuzluk orada,mutluluk ta ama ben yalnızca seyirciyim’’ de. O seyrin derinliklerine in ve içsel gözünle gör.(vipassana)

10.DERS:

HİÇ BİR ŞEY İSTEMEMEK

İnsan hep isteyendir. Hücrelerimiz yaşamak için glikoz ister ,oksijen ister,nefesimiz sürekliliğni ister,ruhumuz mutluluk ister… Nefsimiz dünyayı ister.

Her şeyi isteyen doğal sevinme kapasiteni yok eden tek şey,arzulayan zihnindir.Arzulayan zihnin seni bir dilenci yapar.Tüm arzulardan vazgeçtiğinde imparator olursun.

Neşe benliğinde yaşadığın doğal bir evredir.Tüm arzulardan arın ve gör.Arzu olmadığında zihin ve kargaşa yoktur.

Arzu olmadığında geçmiş gelecek yoktur.Şimdi burada tamamen mutlu olursun.Ve böyle bir insan gittiği her yere kendi iklimini de götürür ve o da hep ilkbahar.

11.DERS:

KENDİ BENLİĞİNİN SESİ

Söz büyüdür….Bu eski kadim bir bilgidir.

Hangi söz aydınlıktır?

Hangi söz gerçekten parfüm gibidir?

Huzur getiren söz nedir?

Aydınlık olan kalbinin sesi ve sözü nasıl duyulur?

Aydınlık olan söz asla dışarıdan gelmez. O senin kendi yüreğinin dingin ,küçük sesidir .Benliğinin en derin inzivalarında duyulur.O kendi benliğinin sesidir.Kendi yaşamının şarkısıdır.Tüm ödünç bilgiler seni terk ettiğinde ve sen bir başına kaldığında ,tüm metinler yakıldığında ve sen yalnız kaldığında ,tek bir şey bilmediğinde ,bir bilmeme evresinde işlev gösterdiğinde işte ancak o zaman duyulur.

12.DERS:

KENDİNİ FETHETMEK

Unutma, sadece senden alınamayacak olan şey senindir.Senden alınabilecek hiçbir şey senin değildir.Ona tutunma,çünkü tutunmak sana mutsuzluk getirir.Senden alınabilecek hiçbir şeye sahiplenme.Çünkü senin sahiplenmen senin için keder demektir.

Bilincini fethettiysen sonsuza dek kalacaksın ama bu ebediyet yalnızca kendinin hakimi olduğunda mümkündür.

13.DERS:

İYİLİK YAPMAKTA ACELE ET

İyilik yapmak ,paylaşmak,sevmek ,hizmet etmek merhametli olmak demektir.Ve bunlar pinti bir zihnin yapamayacağı şeylerdir.Ama sana bunu yapmak istemiyoruz demez.Yarın yapalım der.Ertelemek zihnin bürokratik bir oyunudur.Beklersen zihin sana tavsiyelerde bulunur.iyilik yapmak için bekleme iyilik yapmak insanı mutlu eder.

14.DERS:

HAYATI SEV

Nefretin öğretilmediği bir dünyaya ihtiyacımız var.Bir yandan insanlara nefreti öğretir bir yandan barış isteriz.Tam bir nevroz.Sevgi ışığına sarılma zamanı artık.

15. ASİL BİR AT GİBİ ÇEVİK OL

Farkındalık ateştir; içinde yanlış olan her şeyi yakar. Egonu yakar. Aç gözlülüğünü yakar, sahiplenme duygunu yakar, yanlış ve olumsuz olan her şeyi yakar. Güzel, zarif ve kutsal olan diğer her şeyi de güçlendirir.

Ve kötü ve çirkin olanlar yakıldığında, benliğine muazzam bir keskinlik, hayatına muazzam bir hız, muazzam bir yoğunluk, tutku, bütünlük ve tamlık gelir.

16.DERS :

YAŞLANMAK BÜYÜMEK DEĞİLDİR

İnsan sadece bir potansiyel olarak doğarBu potansiyelin içinde bir hayat tohumu vardıır kimi toprak kuru kimi toprak verimlidir..Potansiyelini geliştirmezsen, spiritüel olarak büyümezsen tohumu çimlendirememiş olur ve sadece yaşlanırsın.Yaşlanmak büyümek değildir.Spiritüel olarak büyümek ve farkındalığını geliştirmek önemlidir.Kendini İzlemeğe zaman ayır.Enerjini farkındalığa ver.Çiçekler ,doğa ,hayvanlar ,yıdızlar….hepsi senin için.Sen mucizelere gebesin.Her canlının hakkını koru.Bitkilerin dahi hakkını koru örneğin Japonya da ki Bonzai bodur ağaçların hakkını koru.Bitki büyümesin diye hem kökünden hem de boyundan sürekli keserek bitkiyi ölüm ve hayat arasında bırakıp bodurlaştırıyorlar.

17.DERS:

KENDİNİ DÜZELT

İnsan kapalı gözlerle kendine bakmayı ,sessizce izlemeyi öğrenmek zorundadır.Hiç bir önyargı olmadan sadece dur ve izle.İnsanlar bu zamana kadar sana senin hakkında çok şeyler söyledi .Hiç birini kafanda tutma ,zihnini boşalt,hepsini bir kenara koy.Yalnızca tek bir şeyi hatırla.Kendi otoriten ile lehinde yada aleyhinde düşünme.

Bir şeyi yanlış yaptığını bilmek yeterlidir.Artık onu bir daha yapmazsın.

18.DERS:

HER ŞEY SENİN SEÇİMİN

Her şey dışarıda olur ama benliğinin en derin ÖZ ünden yükselir.Bu noktayı görmek çok uyanık bir izleyicilik gerektirir.Bunu anladığında seçimlerin cennet yönünde olur.

19-DERS:

DÜNYADA YAŞA AMA ZİHNİNLE DEĞİL

Zihin asla bulunduğun yerde olmana izin vermez.Seni ya anılara çeker (zaman kumlarındaki ayak izleridir bunlar) yada geleceğe götürür.Büyük hayaller,büyük beklentiler,arzular,hedefler……gerçek gibi kaptırırsın kendini tüm bunlara.

Dünyada yaşa, ama zihninle değil.Geçmiş yada geleceğin gerçeklikle arana girmesine izin verme.

Öyle bir uyum,denge,birlik,ahenk içinde olacaksın ki tüm gökyüzü senin üzerine çiçekler serpmeye başlayacak.Tüm varoluş seninle birlikte coşacak.

20.DERS :

KİŞİSEL HAKİMİYETİNİ GELİŞTİR

İnsan ,bilinçli olma potansiyeline sahip olsa da bilinçsiz doğar.İçsel potansiyelini dışarıya yöneltir.Taklitler başlar.Başkalarından öğrenir,ailesi,öğretmenleri,din adamları,televizyon,çevre….bunların hepsi aynı gemidedir.Biri para peşinde,biri kariyer,şöhret…..kimse kişisel keşif yolculuğuna çıkmaz.Buddha kendine hakim olmaya dikkat çeker.Zamanını başkaları üzerinde hakimiyet kurmakla harcama.

21.DERS:

ARZULARINI NEŞEYLE TÜKET

Zeki bir insan nasıl bir durumda olursa olsun ,neşeyle ,mutlulukla yaşar.Onun mutluluğu bir etkene bağlı değildir.Onun mutluluğu bir içsel anlayıştır.Arzunun bu tabiyatını gördüğünde ,onun arzuları kaybolur.O zaman her ne varsa yeter de artar bile.Ya arzu içinde yaşarsın yada minnet (şükür) içinde.Arzu içinde yaşayan bolca şikayet eder.

22.DERS :

DERTLİLERİN ARASINDA BİLE NEŞE İÇİNDE HUZUR İÇİNDE YAŞA

Eğer mutlu olmanın tek yolu başkalarının mutlu olması ise asla mutlu olamazsın.O insanlara yardım et.Ama önce kendine yardım etmeyi öğren.Sen yoksulken yoksullara yardım edemezsin.Önce bencil ol ve kendini dönüştür.İçsel anlamda zengin olmayı öğren.

23.DERS:

KENDİNİ BAĞLARDAN ÖZGÜRLEŞTİR.

İnsanlar neden keder içinde yaşar ?Çünkü bir şeylere tutunurlar.Tutunduğun an kendi mutsuzluğunu yaratırsın.Hayat bir nehirdir.Akmaya,değişmeye devam eder.Kaybetmezsen ve arzularını tatmin ederse ,o zaman bir gün ondan da sıkılırsın..Çünkü zihin her zaman yeniliklere ihtiyaç duyar.Hep yeni bir şeyler arar.

24.DERS:

NEZAKETLE ÖFKENİN ÜSTESİNDEN GEL,

CÖMERTLİKLE CİMRİLİĞİN ÜSTESİNDEN GEL

,DOĞRUYLA HİLENİN ÜSTESİNDEN GEL.

Öfke enerji barındırır.Onu fırlatıp atamazsın.O ,senin enerjindir.Onu fırlatıp atmak seni güçsüzleştirir.Enerjiler fırlatıp atılmak için değil dönüştürülmek için vardır.

Öfkenin nezakete dönüşmesine izin ver.Meditasyon aracılığı ile yavaş yavaş dönüşüm gerçekleşir.Bu bir ruh bilimidir.

Büyük bir öfke yaşadığında aynı zamanda nezaket için olağanüstü bir potansiyele sahip olduğunu bilmek,seni şaşırtacaktır.

25.DERS:

BİLGE KİŞİ KİMSEYE ZARAR VERMEZ

ONLAR BEDENLERİN USTALARIDIR

HUDUTSUZ DİYARLARA GİDER

KEDERİN ÖTESİNE GEÇERLER

Bir tanık oldukça ,farkında oldukça ,senin beden olmadığını,zihin olmadığını ,kalp bile olmadığını bilmeye başlarsın.

Sen ,etrafını saran her şeyden farklı bir İZLEYİCİSİN sadece.Bedenin en dışındaki sınırındır.Zihin biraz daha içerde ,kalp daha da içerdedir.Ama en içsel Özünde sen sadece bilinçsin.

Bunu bilerek kendi bedeninden ,zihninden,kalbinden bağımsız olursun.Bu bağımsızlık hakimiyet getirir.Bedene karşı yıkıcı olma.O senin güzel bir enstrümanındır.Var oluşun sana harikulade bir armağanıdır.Ama şimdi bunun sadece içinde yaşadığın bir evin olduğunu biliyorsun.Bedenin senin tapınağındır.Ona iyi bak.

26.DERS:

SARI YAPRAK GİBİSİN

ÖLÜNCE UZAKLARA GİDECEKSİN

YANINDA NE GÖTÜRECEKSİN

Toprak olucaksın.Ölüm seni her an ele geçirebilir.Yanında götürebileceğin bir şey kazandın mı?Derecelerin ,ünvanların,ödüllerin…..hepsi kalıcak.Götüreceğin tek şey giderek daha bilinçli olursan , o bilinci yanında götürebilirsin.

27.DERS:

YALNIZSIN

Yalnızlıkta güzellik ve neşe vardır.Bunları gördüğünde şaşıracaksın ,korkmayacaksın,sevineceksin,çünkü orada bir özgürlük vardır.Coşku vardır,saflık ve masumiyet vardır.Hayat doğası gereği güvensizdir ama canlıdır.

28.DERS:

SEVGİDE YAŞA ,

KEDERLERİNE SON VER.

Yüreğine yakın olan işi yapmadıkça tatmin olmazsın.Meditasyon yapan insan işinin ne olduğunu anında bulur.Yaptığı iş zaten artık onun meditasyonu olur.

29.DERS:

YOL GÖKYÜZÜNDE DEĞİL,

YOL YÜREKTE.

Yukarı bakma!

Dua ettiğinde,yukarı bakarsın,sanki Tanrı oradaymış gibi .Buddha der ki: içine bak,çünkü Tanrı orada.Gerçekte ise O tek bir yerde değil yüzünü çevirdiğin her yerdedir .

30.DERS:

HER ŞEY GELİR VE GEÇER

AMA UYANAN İNSAN SONSUZA DEK UYANIKTIR.

Her zaman farkında ol,uyanık ol,izleyici ol.O zaman her şeyin nasıl da gelip geçtiğini göreceksin.Hayat bir akıştır onun içinde hareketsiz olan ,ebedi olan tek şey senin bilincindir.Bubilince erişmek özgürlüktür , hayatın amacıdır. Onu kaçırırsan,sana sunulmuş olan muazzam bir armağan fırsatını da kaçırmış olursun.

31.DERS:

ROTANI KUVVET YADA HIZ İLE BELİRLER İSEN ,

YASA NIN YOLUNU KAÇIRIRSIN.

Varoluş ,tüm güzelliğini yalnızca rahat bir şekilde yaşayanlara kuvvetle değil,hızla değil, koşarak, koşturarak değil yalnızca dingin olarak anı yaşayan ,zaman kavramı yokmuş gibi yaşayan rahat insanlara sunar.Bu güzellik varoluşun doğasıdır ve evrensel birlik bağıdır.

32.DERS:

SESSİZCE NEYİN DOĞRU, NEYİN YANLIŞ OLDUĞUNA DİKKAT ET

TÜM FİKİRLERİ EŞİT DERECEDE ,TELAŞSIZ,BİLGELİKLE GÖZLEMLE.

Önyargısız ol.Sen ,seni sömürmek için aç gözlerle etrafında dolanan ,kanını ve ruhunu emmek için bekleyen öyle çok menfaatin kurbanısın ki her anladığın ve gözlemlediğini bu süzgeçten tekrar geçir ,fark et.

33.DERS: SEVGİ DOLU OL

SESSİZ OL

KORKUSUZ OL

Kendi sessiz alanını bul,sessiz olmayı öğren.Orada sevgiyi bul ,şükredecek değerlerini ve hayatını bul.Bunlar sana sevginin yolunu açacaktır.İçindeki sessizliğin sevgi dolu değilse bu seni duyarsız yapar.O zaman sessizliğin bir mezarlığa dönüşür ve soğuk bir ölü olur.Kutlayabilen ,neşeli bir sessizlik olmaz.Binbir çiçek açabilen bir sessizlik olmaz.

Sessizliğin sevgi dolu olmalı,sevgi ancak korkusuzsan olabilir.

34.DERS:

SESSİZLİK BİR AHMAKTAN BİR USTA YARATAMAZ.

Sessizlik bir mezarlıkta olabilir,bir gündoğumu da.Sessizlik bir kuşun kanadı da olabilir,bir cesedin koluda.İkisi de sessizliktir ama zıttır.Bir çiçeğin sessizliği seni bir çiçeğe dönüştürür.Cesedin sessizliği ise cesede çevirir.İkisi de dışardan aynı görününr.Her zaman özüne bak.Ölü olmak çok kolay ,hayat ile dolu olmak çok zordur.Sevgi pınarların açık olsun.

35.DERS:

İÇİNE BAK

YÜKSELEN VE ALÇALAN

NASIL BİR MUTLULUK

ÖZGÜR OLMAK NE KADAR TATLI.

Nefesinin yükselmesi ve alçalması.İçine bakmanın yolu budur.Herkes içine bak der ama yolunu söylemezler.Yolu nefestir.

Nefesle köprü kur.Nefes ,beden ve ruh arasında köprüdür.Yavaş yavaş bedenin senden ayrı olduğunu ,nefesinin de senden ayrı olduğunu görürsün.

Çünkü İZLEYİCİ İZLENEMEZ.

GÖZLEMCİ GÖZLENEMEZ.

Bir gün aniden her şeyin TANIĞI olduğunu fark edersin.İşte tam da o an özgürlüğe kavuşursun.

36.DERS:

HER ŞEY GELİR VE GEÇER

BUNU GÖRDÜĞÜNDE ,KEDERİN ÜZERİNDESİNDİR

BU IŞILTILI YOLDUR.

Hiçbir şeyin sabit durmadığı hayat akışında bir şeylere tutunmak seni mutsuz eder.Tutundukların zaten zaman için de değişir ,bunu görünce de öfkelenirsin. Tutunmazsan bile yine değişirler çünkü varlığın doğası budur ama en azından içinde öfke olmaz. Hayat böyledir,bu hayatın böyleleğidir.

37.DERS:

VAROLUŞ PARLAKLIK YOLUDUR.

Dünyayı değişen ,dalgalanan ,her an yenilenen bir hayal olarak gör.

38.DERS:

SÖZLERİNE HAKİM OL

Telegrafik ol yani sadece önemli olanı dinle,anlamlı olanı oku , gereksiz ve ilgisiz olandan uzak dur. Yalnızca konunun özünü konuşmaya çalış gereksiz zihinsel karmaşalara girme. Her sözü kalbine yaz.Bir papağan yada bir plak gibi tekrarlardan kurtul.

39.DERS:

DÜŞÜNCELERİNE HAKİM OL.

Zihnin sürekli çalışmayı sürdürür.Doğduğumuz gün başlar etrafı anlamaya dinlemeye görmeye duymaya ve ölene kadar devam eder.Zihni kapatabilirsen o enerji toplar.Bu nedenle her gün yapılan meditasyon ile birkaç saat kapattığın zihin ile daha enerjik ,daha genç ,daha dinç ve yaratıcı olursun.

40.DERS:

ÖLÜMÜ HATIRLA

Ölümü bir an bile unutma.Farkındalığını ayakta tutabilecek tek şey ölümdür.Başka hiçbir canlı ölümün farkında değildir.ayvanlar acıyı ve ölümden kaçışı bilirler ama ömür sonunda ki bekleyen ölümü bilmezler.Ölüm her şeyi alıp götürecekken bu kadar telaşa ,korku ve kaygıya ne gerek var?

41.DERS:

BİR BAŞKA İNSANIN MUTLULUĞU PAHASINA MUTLUYSAN,SONSUZA DEK ESİRSİNDİR.

Şu anda elinde olan ne varsa kullan ama sahiplenme.Hiç bir şey sana ait değil ,varoluşa aittir.Mutluluğun sahip olduklarına yada bir başkasının varlığına yada mutluluğuna bağlı ise sen bir esirsindir.

42.DERS:

DİNLEN

Durmayı ve dinlenmeyi öğren. Dinlenmek sahip olduğumuz tek gerçeği ,kendi hakikatimizi hatırlamak için ,farkındalık için en önemli adımdır .Rahatlama hem meditasyonun hem de mutluluğun sanatıdır.

43.DERS:

OTUR,DİNLEN ,ÇALIŞ.

Bu üç sözcüğün yüreğinin derinliklerine kadar inmesine izin ver.Sessizce ,rahat bir şekilde,kendinle hiç mücadele etmeden oturmayı öğren.Ama bir yoga pozisyonunda değil.Çünkü ,yoga pozisyonu daimi bir çabadır.Rahat ettiğin her hangi bir pozisyonda otur.Sandalye bile olabilir.

Bu sessiz oturuşlar enerjini zihnindeki düşüncelerden çekip sana geri vereceği için yaratıcı olmaya başlarsın.Bu enerji kendini sendeki varoluşa göre açığa çıkmaya başlar…resim,müzik,dans,roman,hikaye,sanat……

44.DERS:

YAPACAĞIN ŞEYİ KARARLILIKLA ,TÜM KALBİNLE YAP

Zihin asla bir olamaz o her zaman doğası gereği çoktur, kalabalıktır ,gürültülüdür.

Kalp ise her zaman bir dir. Doğası gereği çok olamaz.

Kalpteki derin vurguya her zaman dikkat et.

Zihin kuşku da ,kalp ise sevgide yaşar.

Kalp güvende yaşar.Kalp nasıl güveneceğini bilir.Onu bir yapan güvendir.

Güvendiğin zaman aniden merkezde olursun.

45.DERS:

KENDİNİ SESSİZLEŞTİRMEZSEN ,NE ÖĞRENECEKSİN?

NASIL ÖZGÜR OLACAKSIN?

Tüm öğrenmeler meditasyonda olur,çalışmakta değil.Çalışmak bilgi birikimidir.Öğrenmek değildir.Hakikati kişinin kendinin bulması gerekir.Ancak o zaman hakikat özgürleştirir.Özgürlük,hakikat tecrübesinin parfümüdür.

46.DERS:

OLANI GÖR,

OLMAYANI GÖR,

DOĞRU YOLU TAKİP ET.

Zihnini bir kenara koy.Gerçeklikle doğrudan doğruya yüzleş.Gerçekliğe ,öylece hiçbir düşünce olmadan bak.

Geçmiş olmayandır ama zihin onu hatırlatır.

Gelecek olmayandır,ama zihin onu da hatırlatır.

Mevcut an olandır,ama zihnin onunla bağlantısı yoktur.

Sen bütünüyle burada olduğunda gerçek kutsallığı yaşarsın.Sen bütünü bilir ve bütün olursun.

47.DERS:

GAYRETLİ YAŞAMAK VE KENDİNİN HAKİMİ OLMAK HOŞTUR.

Hayat temelinde güvensizdir.Yalnızca ölüm güvenlidir.Hayat bir serüvendir.Gayretle yaşamak gerekir.Hayat tehlike demektir,risk demektir.

Hayat her zaman bilinenden bilinmeyene gitmak,bir zirveden diğerine ulaşmak,her zaman daha önce tırmanılmamaış doruklara tırmanmak, keşfedilmemiş ormanlara ve denizlere dalmak demektir.

Hayat ancak o zaman coşku ile yaşanabilir ,o zaman hayat bilenebilir.

İnsan tehlike içinde yaşayarak bütün olur.Güvensiz bir hayat sürerek ateşten geçer ve saf altın olur.

48.DERS:

BİLGELİK HOŞTUR.

Meditasyon insana iki şey getirir bilgelik ve özgürlük.

Bu iki tohum meditasyon ile yeşerir. Zihin sessiz olduğu zaman bu tohumlar çiçek açar.Zihin susunca kalp konuşur ve olanı , olmayanı bilirsin.Zihinde ki geveze düşüncelerden özgür olursun.

49.DERS:

HER ŞEYDE, YAPTIĞININ ,SÖYLEDİĞİNİN VE DÜŞÜNDÜĞÜNÜN HAKİMİ OL.

İnsan 4 parçaya ayrılabilir

1-En dış kenarı eylemleri ,yaptıkları.

2-İkinci katman,sözleri.

3-Üçüncü katman,düşünceleri.

4-Dördüncüsü bir katman değil senin gerçekliğin ,benliğindir.

Bunları izlediğin zaman ne yaptığının farkında olursun.

İzle bakalım nasılsın? Taklitçi misin?

Koyun gibi kalabalığı mı takip ediyorsun? Yoksa kendin misin?

Kalabalığı izliyorsan dur bir kendine bak ,içsel sessizliğini yakala ve BİREY OL.

Ancak o zaman kendine hakim olursun.

50.DERS:

EY ARZUNUN KÖLESİ , AKINTI İLE SÜZÜL

İçinde yaşadığın dünya senin eserindir. Tıpkı kendi ağını yaratan bir örümcek gibi sen de o ağa takılır ve içinden çıkamazsın. Kendi zihnindeki dünyayı binlerce arzuyu yansıtırsın. Ağı böyle örersin sonra o ağa düşersin.

Kimi para arzusuna kapılır ,kimi güç ,kimi cennet….

51.DERS:

SESSİZLİĞİNİ KORU

Meditasyon sırasında yüreğini aç .Bilinmeyenden korksan bile git .Dans ederek neşe ile git .Meditasyonda sana yanlış bir şey olması mümkün değildir. Her ne gelirse kucak aç. Gelmeyenin de peşine düşme .Vakti gelince gelecektir.

52.DERS:

ZİHNİNİ SAKİNLEŞTİR ,AKSETTİR,İZLE

İçinde sessiz bir alan yarat. Sen halihazırda bilgiyle dolusun ama sadece farkında değilsin üstelik İhtiyacın olandan da fazlasıyla. Bunun olabilmesi yani bilgilerin hatırlanabilmesi için daha fazla masumiyete ihtiyaç var.Daha çok şaşkınlığa ve mucizeye.Daha çok netliğe ihtiyaç var ve bunlar sadece sessiz olduğunda gelir.

Zihin sessiz olduğunda kişi varoluşla ile birlik içinde olur.

Zihin gürültülü iken bağın kesilir.Kendi gürültün etrafında bir duvar örer.

Sessizlik köprüdür bilgi ise gürültülü bir bariyerdir.Ne kadar çok bilirsen ne kadar çok işlenirsen o kadar çok çer çöp ile dolarsın.

İçinde engin bir benliğe ,tamamen boş bir alana ihtiyacın var.Öyle boş olucak ki SEN bile olmayacaksın.

Öyle sessiz olacak ki için BEN fikri bile kaybolmuş olucak.Ancak o zaman merkezinde olursun.