İnsanlar 2021 yılında popüler ve kısıtlayıcı diyetler yerine daha dengeli ve sürdürülebilir yaklaşımda olan diyet modellerine yöneldiler.
1.AKDENİZ DİYETİ: 1 Numaralı en iyi genel diyet seçildi. Yeme düzeni ile sürdürülebilir beslenme, kronik hastalıkların önlenmesi, sağlıklı yaşam ve uzun ömürlülük için altın standartlara sahiptir. Akdeniz diyeti, obezite, kanser, metabolık sendrom, kardiyovasküler hastalıklar, Tip 2 diyabet, böbrek hastalıkları, astım gibi hastalıkların riskinin azaltılmasında etkilidir. Ayrıca daha iyi uyku kalitesini desteklediği ve depresyona karşı koruduğu gösterilmiştir. Akdeniz diyetinin bir diğer önemli özelliği sürdürülebilir olmasıdır. Sürdürülebilir diyetler biyoçeşitlilik ve ekosistemler için koruyucu olup; beslenme açısından yeterli, güvenli, kültürel olarak kabul edilebilir ve uygulanabilir diyetlerdir. Akdeniz diyeti beslenme açısından dengelidir, doyurucu ve çeşitlidir. Bununla birlikte, kurallara yönelik bir diyet değil, bir beslenme tarzıdır. Akdeniz diyetinin içeriğine bakıldığında zeytinyağı, sebze, meyve, tam tahıl, kurubaklagil, yağlı tohum ve sert kabuklu meyve tüketiminin yüksek miktarda; balık ve süt ürünlerinin orta miktarda, et ve ürünlerinin ise düşük miktarda ve ek olarak düzenli fiziksel aktivitenin önerildiği görülmektedir.
2. DASH DİYETİ: (Dietary Approaches Stop Hypertension): Hipertansiyonu durdurmak için diyet yaklaşımları anlamına gelmektedir. Hipertansiyon hastalarının tedavisinde kullanılan bir diyet modelidir. Ancak bu diyet aynı zamanda sağlıklı bireylere de önerilebilecek düşük yağ ve yüksek posa içeren bir diyettir. Meyve, sebze, az yağlı süt ürünleri, tam tahıllar, yağsız et ve sert kabuklu yemişlerin tüketimini temel alan bu diyette hem hipertansiyon hastalarında hem de kan basıncı normal olanlarda sistolik kan basıncını (büyük tansiyon) düşürdüğü gözlemlenmiştir. DASH diyeti, kan basıncını düşürmede etkili olmasının yanı sıra, kilo kaybını sağladığı, kalp sağlığını koruduğu ve ayrıca tip 2 diyabet, metabolik sendrom ve
belirli kanser riskini azalttığı çalışmalarda gösterilmiştir. Akdeniz diyeti ile DASH diyeti benzerlik gösterse de, Akdeniz diyetinin yağ içeriği daha yüksektir.
3. FLEXITARIAN DİYET: Esnek bir diyettir. Esasen vejetaryendir ve ara sıra et veya balık içerir. Çalışmalar bitki bazlı bu diyetin, daha düşük vücut ağırlığı ve metabolik sağlık, kan basıncı ve tip 2 diyabet riskinin azalması dahil olmak üzere kronik hastalık vakalarının azalmasına neden olduğunu göstermiştir. Diyetin içeriği yeşil yapraklı sebzeler, meyveler ve bitkisel proteinlerden zengindir.
4.WEİGHT WATCHERS DİYETİ: Türkçe karşılığıyla ‘kilo takipçileri’ anlamına gelir. Sağlığı ve kilo verme sürecini bütüncül bir yaklaşım ile ele alan Weight Watchers diyetinde hiçbir yiyecek yasak değildir. Dengeli bir diyet oluşturarak, ölçülü porsiyonlar tüketmek ve istediğiniz yiyecekleri yemekle ilgilidir. Bu programın temel amacı sürdürülebilir bir yol ile katı kurallara gerek kalmadan, sağlıklı beslenerek kilo vermeyi teşvik eder.
5.MAYO CLİNİC DİYETİ: Mayo klinik diyeti, Amerika'da yer alan ve dünyaca ünlü bir hastane olan “Mayo Clinic” tarafından düzenlenmiş bir beslenme modelidir. Mayo Klinik diyetindeki temel amaç, sağlığı olumsuz yönde etkileyen beslenme ve yaşam tarzı alışkanlıklarını değiştirebilmektir. Bazı yiyecekleri yasaklamak yerine, sağlıksız beslenme davranışlarını kilo vermeye daha yatkın olan davranışlarla değiştirmeye odaklanır. Mayo Klinik diyeti, meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar ve sağlıklı yağlara odaklanan dengeli ve sürdürülebilir bir diyet modelidir.
Sağlıcakla kalın…