Ayrıntılı ultrason veya detaylı ultrason veya ileri düzey (ikinci düzey) ultrason aynı anlamdadır. İkinci düzey ultrason sırasında aileye bebeğin yüzü, elleri, ayakları 4 boyutlu olarak gösterilebilir ancak ayrıntılı ultrason esas olarak 2 boyutlu olarak yapılır. Ayrıntılı ultrasonda önemli olan ultrason cihazının 3 veya 4 boyutlu olması değildir, hatta 3-4 boyutlu olmasa da olur. Ayrıntılı ultrasonda önemli olan bu konuda özel eğitim (yan dal ihtisası) almış bir Perinatoloji (Riskli Gebelik) uzmanın değerlendirmesidir. Çünkü Perinatoloji (Riskli gebelik) uzmanı sadece ayrıntılı ultrason yapmakla kalmaz, riskli gebelik sürecinin ne şekilde takibinin yapılması gerektiği değerlendirerek, mümkünse gebeliğin sağlıklı ilerleyebilmesi için doğru müdahaleleri yapar.
Normal gebelik takibinde kadın doğum uzmanları 17-22 haftalar arasında fetal anomali taraması yapabilir. Fetal anomali taraması (birinci düzey ultrason) normal, risksiz her gebelikte bebekte bir doğumsal kusur (anomali) varlığını araştırmak amacıyla yapılır. Fetal anomali taramasında bir risk veya şüphe saptandığında ayrıntılı inceleme için hasta detaylı (ikinci düzey) ultrason incelemesine sevk edilir. Burada Perinatoloji (Riskli Gebelik) uzmanı tekrar inceler ve aileye bebeğin durumu hakkında ayrıntılı bilgi verir.
Detaylı ultrason 17-23 haftalar arasında uygulanabilir ancak sıklıkla 20-23. haftalarda uygulanır. İnceleme yaklaşık 30 dakika sürer. Bazen bir şüphe varlığında 2-3 hafta sonra tekrar detaylı ultrason yapılabilir.
Ayrıntılı ultrasonda bebeğin kafa içerisi (beynin yapısal kusurları), omurga (belde açıklık vb. gibi anomaliler), göğüs içerisi (diyagrafma hernisi vb.), kalp (doğuştan kalp anomalileri), karın içerisindeki organları (mide, barsak, böbrekler), kollar- bacaklar (el ve ayaklarda içe-dışa dönüklük), parmaklar (eksiklik, fazlalık yada yapışıklıklar), yüz (yapısal anomalileri, yarık damak dudak) gibi her organ ayrıntılı olarak incelenir. Ayrıca bebeğin suyu, plasenta (bebeğin eşi) ayrıntılı ölçümler yapılarak değerlendirilir.
Kanser İçerikleri
Rahim Ağzı Kanseri
Yumurtalık Kanseri
Safra Yolları Kanseri
Rahim Kanseri
Rektum Kanseri
Tiroid Kanseri
Yemek Borusu (Özofagus) Kanseri
Testis Kanseri
Ağız Kanseri
Akciğer Kanseri
Cilt (Deri) Kanseri
Dil Kanseri
Gırtlak (Larinks) Kanseri
Göz Kanseri
Kanser Nedir? Kanser Belirtileri
Tükürük Bezi Kanseri
Karaciğer Kanseri
Kolon (Kalın Bağırsak) Kanseri
Lenf Kanseri
Lösemi
Meme Kanseri
Mesane Kanseri
Metastaz
Mide Kanseri
Multipl Miyelom
Pankreas Kanseri
Penis Kanseri
Prostat Kanseri