- Kategoriler
- /
- Çocuk Genetik Hastalıkları
- /
- Prof. Dr. Duran Canatan

Çocuk Genetik Hastalıkları
Prof. Dr. Duran Canatan
(0 yorum)
-
AdresArapsuyu Mah. 600.Sok. Ayşe Yeşil Apt. No: 39/1
Haritada göster
Açıklama
Prof. Dr. Duran Canatan, 1979 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olmuştur. Görevine Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda kurum doktoru olarak başlamıştır. 1980 yılında Ankara Üniversitesi Antalya Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda asistan olarak başladığı görevini, kurucu olarak gittiği Antalya’da 1984 yılında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı olarak tamamlamıştır. Askerlik görevini Foça Üs Komutanlığı'nda ve zorunlu hizmet görevini Elbistan Devlet Hastanesi'nde tamamladıktan sonra, 1990 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı'nda yan dal ihtisasına başlamıştır. 1992 yılında moleküler genetik tekniklerini öğrenmek için, İsviçre Basel Üniversitesi Moleküler Genetik Merkezi'nde 6 ay süreyle çalışmıştır.
1993 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı'nda Çocuk Hematoloji Uzmanı olmuştur. Aynı yıl Doçent unvanını almıştır. 1996 yılında halen başkanı olduğu Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı'nı (AKHAV) kurmuş, vakıfta 24 yıldan beri Antalya ve bölgesinde talaseminin önlenmesi ve hastaların tedavisi için çalışmalarını sürdürmektedir.
1996 yılında Türkiye Kan Merkezleri Transfüzyon Derneği kuruculuğunu yapmıştır. Aynı amaçla 2008 yılında Türk Kan Vakfı'nın kuruculuğunu üstlenmiştir. Şu anda her iki kurumun da denetim kurulu başkanlığını yürütmektedir.
2000 yılında T.C. Sağlık Bakanlığı ve üniversite, vakıf, dernek temsilcileri bir araya gelerek Ulusal Hemoglobinopati Konseyi'nin (UHK) 5 yıl başkanlığını yürütmüştür. 2005 yılında konseyi Türkiye Talasemi Federasyonu'na dönüştürerek 8 yıl başkanlığını yapmıştır 1994 yılından beri, Sağlık Bakanlığı ile birlikte Ulusal Talasemi Önleme Projesi'ni yürütmektedir. Bu proje ile ülkemizde talasemili hasta çocuk doğumu %90 azalmıştır.
2001 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Profesörlük unvanını alarak, Dekan yardımcılığı, Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Başkanlığı, Kan Merkezi Müdürlüğü, Kanser Tedavi ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü görevlerini yürütmüştür.2005 yılından beri bilimsel danışmanlığını yaptığı Azerbaycan Haydar Aliyeva Vakfı'ndan görevlendirme talebi gelince, 2010 yılında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi'den emekli olarak Bakü'de kurulan Talasemi Merkezi'nin başına süpervisor olarak atanmıştır. 2011 yılında üçüncü uzmanlık alanı olan Çocuk Genetik Uzmanlığı'nı almıştır.
2013 yılında Özel Antalya Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi'ni kurmuştur. 2017-2018 yıllarında Avrupa Birliği Erasmus+, Talasemide Eşitlik: Equality Projesini, Antalya Valiliği, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Antalya Talasemi Derneği , İtalya Ferrara Quisina Hastanesi ve İspanya Barselona Üniversitesi ile yürütmüştür.
2019 yılında başlayan 2022 yılına kadar sürecek olan Avrupa Birliği Erasmus+, Göçmenlerde Talasemide Sorunu: Equality Plus Projesini, TC. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, İtalya Ferrara Quisina Hastanesi ve İspanya Barselona Üniversitesi ile yürütmektedir. 2017-2019 yıllarında Kanserin Erken Tanısında MikroRNA Kitleri projesini KOSGEB Arge İnovasyon Destek Projesi ile Antalya Genetik Tanı Merkezi'nde gerçekleştirmiştir.2020 yılında, COVID-19 salgını nedeni ile, “COVID 19 Salgınında MikoRNA ların rolü “ konulu proje üzerinde çalışmalar ve koronavirüs genetiği üzerine çalışmalar yapmaktadır.
Çalışmalarını halen kurucusu olduğu Akdeniz Kan Hastalıkları Hemolobinopati Tanı Merkezi ve Antalya Genetik Hastalıklar Tanı Merkezi'nde sürdürmektedir.
Değerlendirmeler
0,0
Toplam
0
yorum
5 Yıldız
0
4 Yıldız
0
3 Yıldız
0
2 Yıldız
0
1 Yıldız
0
Yorumlar
Soru - Cevap
Doktora henüz soru sorulmamış.