İşte Bu Doktor İndir
İşte o çok sık karşılaştığımız ve bu hesaplamayı neredeyse hepimizin en az bir kez yaptığı o çok bilinen hesaplama vücut kitle indeksi hesaplamasıdır. Hesaplamak ise çok kolaydır.Kilomuzu boyumuzun karesine böldüğümüzde elde ettiğimiz değerdir. BKİ = Vücut Ağırlığı (kg) / [Boy Uzunluğu (m)2] Bu değerin şöyle bir özelliği vardır ki çoğunuzun da dikkatini çeken noktası budur: “VKİ obezite durumu hakkında bilgi verir.” Ve tabiki bunun için referans aralıklar mevcuttur ve Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği referans aralıkları kabul görmekteyiz. Yetişkinlerin yaşlarına göre vücut kitle indeksi değerleri Yaş (yıl) VKİ Ortalama (kg/m2) Vki aralığı(kg/m2) 19-24 21 19-24 25-34 22 20-25 34-44 23 21-26 45-54 24 22-27 55-64 25 23-28 65+ 26 24-29 Vki değerinin değerlendirilmesi VKİ DEĞERİ DEĞERLENDİRME <18,5 kg/m2 ZAYIF 18,5 – 24,9 kg/m2  NORMAL 25 – 29,9 kg/m2 HAFİF ŞİŞMAN/KİLOLU 30 – 39,9 kg/m2  ŞİŞMAN >40 kg/m2 AŞIRI ŞİŞMAN   Yetişkinlerde yukarıdaki tablodaki referansları baz alırken çocuk ve adölesanlarda yetişkinlerde olduğu gibi belirli bir sınıflandırma bulunmamakta, fakat aşırı kilolu olma ve şişmanlığın tanımlanmasında farklı yaklaşımlar kullanmaktayız. En fazla kullanılan yaklaşımlardan birisi bireysel ve toplumsal düzeyde persentil/z skor değerlerinin kullanılmasıdır. Son zamanlarda ise VKİ hesaplama, gördüğü ilgiyi yitirdi ve ikinci plana atıldı diyebilirim. Çünkü obeziteden bahsedebilmek için sadece VKİ değerine bakmanın tek başına yeterli olmadığı kabul görüldü. Çünkü gelişen vücut analiz cihazlarıyla ölçülen yağ ve kas yüzdelerinin, kişi her kadar ideal VKİ’ye sahip olsa dahi yağ yüzdesinin gereken yüzdeliğin üzerinde çıkması VKİ değerlendirmesinin önemini yitirmesine ve VKİ’nin obezite risk faktörü için tek başına yeterli olmayacağını gösterdi. Bu anlamda baktığımızda büyüme çağındaki çocuklarda, hamilelerde, sporcularda, yaşlılarda, ödemin mevcut olduğu hastalarda VKİ kullanılmamalıdır diyebiliyoruz. Hatta çok kısa ve çok uzun boylu kişilerde de BKİ yanlış sınıflamalara neden olabilmektedir.