SİRKE KULLANIYOR MUSUNUZ?
M.Ö. 5000’li yıllardan beri gıda maddesi olarak kullanılan sirke doğanın insanlığa en büyük armağanlarından biridir. Yiyecekleri tatlandırmak ve enerji içeceği olarak kullanımının yanında öksürük, boğaz ağrısı gibi birçok hastalıkta ilaç ve antiseptik olarak kullanılmıştır.
Sirkenin ana bileşeni olan Asetik Asit vücutta yağ birikimini azaltmakta ve kilo kaybını artırarak metabolik sendromun önlenmesine yararlı olmaktadır.
2009 yılında Japonya’da yapılan bir araştırmada (1) kilo fazlalığı olan Japonlarda sirke kullanımının vücut yağ kütlesine olan etkisi araştırılmıştır.
Çift kör olarak yapılan araştırmada benzer vücut ağırlığı, vücut kitle endeksi ve bel çevresi olan kişiler 3 gruba ayrılmıştır. Her üç gruba da 12 hafta boyunca günlük olarak 500 ml sıvı verilmiştir. Verilen sıvıların içerisine birinci grupta 15 ml sirke, ikinci grupta 30 ml sirke eklenmiş üçüncü grubun sıvına ise sirke konulmamıştır.
12 haftalık günlük kullanım sonucunda “vücut ağırlığı, vücut kitle indeksi, viseral yağ bölgesi, bel çevresi ve serum trigliserid düzeyleri” her iki sirke alan grupta sirke kullanan grupta sirke kullanmayan gruba göre anlamlı bir şekilde düşük olduğu gözlenmiştir.
Sonuç olarak, ister suya eklenerek, isterse salatanın içinde olsun günlük sirke alımı obeziteyi azaltarak metabolik sendromun önlenmesinde yararlı olmaktadır.
(1) Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects